Интеркултуру су 2008. године основали људи који су осамдесетих година и сами учествовали у АФС програмима размене. Ови програми су постојали у Југославији у оквиру тадашњег Каравана, Бироа за међународну размену омладине и студената, од 1966. до 1992., када су се због несрећних догађаја у региону угасили. У периоду од 1966. до 1992. у овим програмима је учествовало око 800 омладинаца из Југославије, док је око 600 младих из страних земаља било на годишњим или краћим програмима размене у Југославији.

Захваљујући сарадњи коју развијамо са светском мрежом АФС, од 2008. године из Србије је на годишње и тромесечне програме размене отишло 48 ученика, а у Србији је боравило 35 страних ученика на размени. Поред годишњих и тромесечних размена ученика, Интеркултура редовно организује и размене одељења, у којима је до сад учествовало преко 100 ученика из целе Србије. Све програме размене које организује Интеркултура званично подржавају Министарство просвете и Министарство спољних послова републике Србије.

У новембру 2008. Интеркултура је била домаћин годишњем састанку директора програма европских АФС организација. Након тога је у сарадњи са колегама из АФС Мађарске, одржан је први семинар за обуку волонтера, који је обележио почетак рада Интеркултуре. Овим је започета добра пракса сарадње са партнерским АФС организацијама које ће помоћи развој Интеркултуре одржавањем обука за наше волонтере. Поред обука у земљи, волонтери Интеркултуре редовно похађају и међународне обуке и семинаре у иностранству, попут Волонтерског летњег самита који организује Европска федерација за интеркултурално учење. У марту 2010. Интеркултура је званично постала огранак мреже АФС-а у Србији.

Интеркултура активно спроводи своју улогу образовне организације редовним одржавањем семинара за професоре средњих школа из целе Србије који се интересују за интеркултурално учење и који су неизоставан део рада Интеркултуре. Од 2011. Интеркултура самостално организује едукације за професоре, а на јесен 2012. године успостављена је и сарадња са Министарством омладине и спорта, уз чију помоћ су организована и два семинара за професоре средњих школа на тему „Глобално и интеркултурално образовање за младе у Србији: изградња и оснаживање платформе за програме глобалног образовања за младе на локалном нивоу“.

Интеркултура такође редовно обележава и Дан интеркултуралног дијалога, међународни празник којим се промовишу основне вредности интеркултуралности и глобалног разумевања кроз размене средњошколаца. Поред тога, наши волонтери и ученици на размени самостално организују едукативне презентације у својим школама и локалним срединама широм Србије током целе године.