Шест ствари које можете научити од АФСоваца у свемируЗа многе учеснике АФСових програма, година у иностранству је почетак доживотног међународног путовања. Саманти Кристофорети, АФСовој учесници из Италије, година у иностранству је омогућила прилику да путује не само по свету, већ и по свемиру - буквално!
Саманта, која је била АФСова ученица на размени у САД-у 1994-1995. године, је једна од шест астронаута који тренутно круже око Земље на Међународној свемирској станици (ИСС). Она је прва жена астронаут из Италије и огромнан понос АФСове глобалне заједнице.
 

 
Што се тиче узора - за све нас, а посебно амбициозним ученицима на размени - не постоји бољи узор од Саманте, која, изгледа, ужива у овом изазовном путовању. Из тог разлога смо направили листу шест ствари које свако може да научи из њеног искуства, било да проводимо дане у свемиру, у природи, за столом или у учионици.
 
1. Прилагодљивост вас чини бољим
Нека искуства захтевају већу прилагодљивост него провођење пет месеци у затвореном окружењу без гравитације. Астронаути на Међународној свемирској станици морају да се купају сувим сапуном и шампоном, једу дехидрирану храну и вежу своје вреће за спавање ноћу. То су само неке од многих чудних навика. Ипак, од доласка на Међународну свемирску станицу крајем новембра, Саманта је показала изузетну способност да се адаптира.
Шта објашњава ову лакоћу аклиматизације? Према Саманти, година у иностранству током тинејџерских година помогла јој је постане храбрија, флексибилнија особа. У недавном видеу на јутјубу објаснила је да јој је АФС искуство помогло да научи како да се прилагоди новим и чудним околностима, као и да се сложи са људима из различитих културних средина - битна вештина међу мултикултуралном ИСС посадом.
 

 
Укратко, Самантина прича нас учи да прилагодљивост отвара врата, а такође нас учи да је излазак из зоне конфора у младим годинама кључ за стицање ове непроцењиве вештине и њених предности.
 
2. Година у иностранству није само за ентузијастичне друштвењаке
Постоји велика заблуда о томе да година у иностранству не пружа много ученицима који су више воле природне науке. Истина је да се неке од већих предности размене односе на културну свест и изградњу карактера, што можда нису опипљиве предности. Али била би велика грешка претпостављати да су ове квалитативне предности некако мање вредније амбициозним инжењерима или астронаутима него што су будућим дипломатама.
У горе наведеном видеу, Саманта наводи своје АФС искуство као битан фактор у успеху, делом због тога што јој је дало интеркултуралне компетенције да напредује у послу у коме колеге и тренери долазе из свих крајева света. У подручју истраживања свемира не постоје границе, али ни у подручјима као што су технологија или инжењерство, које све више служе потребама човечанства него појединачним земљама.
Саманта можда проводи дане на Међународној свемирској станици, спровођењем научних експреримената и контролисањем станичних роботских рука, али она вероватно не би била тамо без способности да ефикасно ради са људима из других култура.
 
3. Глобална сарадња је кључна
Сарадња међу културама је такође од суштинског значаја за остваривање многих наших најзначајнијих технолошких достигнућа. Уосталом, када је реч о решавању проблема, две главе су обично боље од једне, и различите перспективе доводе до бољег исхода. Наравно, ту је и практично питање за обједињавање ресурса.
Узмимо Аппле за пример. Америчка компанија Тецх гигант ослањала се на 707 предузећа у 43 различите земље како би развили, програмирали и произвели иПхоне 6! Слично томе, како би се припремила за мисију на Међународној свемирској станици, Саманта се ослањала на надзор инструктора из Јапана, Русије, Канаде, САД-а, и других бројних европских земаља.
Како се показало, бити у стању напредовати у мултикултуралним срединама, мислити ван "културног оквира", такорећи, и препознавати значај у различитости су неке од највреднијих професионалним вештина.
 
4. Културална размена траје целог живота
Сваког дана као ученик на размени, суочени сте са бројним могућностима да делите своју културу са другима и учите о култури заједнице у којој се налазите. То је заиста јединствено искуство, али та културална размена не треба да престане по престанку вашег програма размене.
Саманта је доказала ову чињеницу проналажењем импресивних начина да подели своју културу са колегом из САД-а и руским астронаутима. Као прави италијански гурман, она се удружила са Лавацом како би донела прву еспресо машину у свемир. Она је такође затражила помоћ од посебне инжењерске фирме за храну како би дизајнирала гурманске оброке, кратке оброке који се могу конзумирати док је у орбити. Пре одласка на путовање, она је уверила италијанског председника Ђорђија Наполитана да ће делити ове кулинарске посластице са својим колегама путницима, демонстрирајући да, чак ни у свемиру, нема изговора не отворити се према другима и не дозволити јединственој личности да дође до изражаја.
 
5. Морате почети да посматрате ствари на другачији начин
Није тајна да се наш свет драстично разликује од свемира. Али ако је икада било неких сумњи, Самантин налог на твитеру их одбацује поприлично брзо. Сваког дана, Саманта части своје следбенике фотографијама Земљине површине са различитих тачака гледишта које одузимају дах - све је удаљено преко 400км! Гледање ових слика које уливају страхопоштовање учиниће да ви, ваши проблеми и разлике међу нама почну да изгледају ситно, мало - веома мало.
 

 
Провођење времена у иностранству пружа слично искуство (мада у много мањој мери). То вас удаљава од ваших дневних рутина и проблема, и упознаје вас са новим перспективама. Како се излажете новим људима, местима и начинима живљења, почињете да посматрате свет другачије, као и место одакле долазите другим очима.
 
6. Пријатељи су важни
Пријатељи су уз нас у тешким периодима и лепе тренутке чине јос лепшим. Из тог разлога, могућност упознавања нових пријатеља где год да идете је непроцењива.
 

 
Саманта је то доказала када је на Твитеру поставила фотографију која приказује редак тренутак слободног времена међу "#суперпријатељима" на ИСС-у. Тренутна посада обухвата астронауте из Италије, Русије и САД-а, који су заједно били суочени са изазовним и необичним околностима. А ипак, упркос томе што се разликују, могу да раде заједно и помогну једни другима да од овога направе невероватну прилику.
У свемиру, као и у животу, често нисте у могућности да изаберете своје саиграче. Али ако, као Саманта, потражите прилику да проширите видике и комуницирате са различитим људима током живота, моћи ћете да се забавите где год да одете!
 
Текст преузет са сајта www.afsusa.org, превела Дајана Видовић.