Десет савета за учење страног језика

Значајан део учења о другој култури представља и учење страног језика. Прочитајте ове савете како да брже и лакше научите страни језик током размене:

1. Говори!

Чак иако не знаш тачно како се нешто каже, покушај - боље је да те други исправљају него да уопште не причају са тобом.

2. Записуј!

Сваки пут када чујеш неку корисну нову реч, запиши је. Уз реч додај и њен превод, цртеж или када и где си је чуо - шта год ти помогне да је запамтиш.

3. Примени оно што већ знаш!

Многи језици имају заједничко порекло па су им речи сличне. Ако ти нешто звучи познато, можда већ знаш шта значи.

4. Пази на часу!

Можда ти буде досадно да слушаш предавања на страном језику који не разумеш. Али ако преписујеш са табле и пазиш на часу, пре ћеш научити изговор или правопис неког језика.

5. Направи паузу!

Гледај (цртане) филмове или читај књиге за децу. Никад није на одмет вратити се у детињство, а ево и лепог начина да се зближиш са млађим братом или сестром у породици домаћину.

6. Обележавај!

Напиши на лепљивим папирићима називе премета и залепи их свуда по кући (наравно, уз дозовлу породице). Када научиш неку од ових речи - скини папирић.

7. Не иди линијом мањег отпора!

Људи ће можда хтети да причају са тобом на неком страном језику који већ знаш, нпр. на енглеском. Не пристај на то - прихвати изазов и причај на новом језику који учиш.

8. Технологија помаже!

Промени језик на телефону, компјутеру и другим уређајима на језик који учиш. Можда ти у почетку буде чудно, али брзо ћеш се снаћи и научити нове изразе.

9. Искључи телефон и компјутер!

Причај са људима који су поред тебе уместо што сурфујеш по интернету.

10. Учи!

Понекад нема лаких трикова - језици имају правила која се једноставно морају научити.