На овој страници можете пронаћи више информација о току пријављивања за одлазак на размену. Како бисте увек били добро информисани о свим дешавањима, треба да редовно пратите наш сајт и фејсбук страницу, а увек нас можете и контактирати путем мејла или телефона са свим питањима и недоумицама.

1. ИНФОРМИСАЊЕ

Добро се информишите о условима за одлазак на размену. Пажљиво прочитајте информације понуђене на нашем сајту: опис Интеркултуриних програма, конкурс за учешће у програмима, искуства ученика који су раније били на размени. Размислите да ли желите да се пријавите за неку од понуђених стипендија, или желите да идете на размену као самофинасирајући ученик. Пажљиво прочитајте списак понуђених земаља и цене за одлазак на програм у неку од њих, и консултујте се са родитељима о могућности да идете на програм.

2. ПОПУЊАВАЊЕ ФОРМУЛАРА

Испуните електронски пријавни формулар. Потребно је да кликнете на линк на зеленом пољу “Пријави се да идеш на размену”. Да бисте се регистровали, потребно је да упишете имејл адресу коју редовно проверавате и шифру коју ћете лако моћи да запамтите. Када се будете регистровали и кликнули на линк који ће вам стићи на мејл, имаћете отворен налог преко ког приступате пријави. Пријава је електронска и састоји се од неколико различитих формулара. Потребно је испунити сва поља у свим формуларима, па можете очекивати да вам је за ово потребно око недељу дана. На почетку пријаве, као и на врху сваког формулара стоји упутство које вам помаже да све испуните како треба. Када сте у потпуности испунили формулар, потребно је да нам га пошаљете.

3. СЕЛЕКЦИЈА

Кандидати који на време испуне и пошаљу електронску пријаву биће позвани на селекцију. На селекцији волонтери Интеркултуре са кандидатима раде разне радионице које за циљ имају боље упознавање са ученицима, процену њихове заинтересованоти, мотивације, зрелости и комуникативности. Након селекције раде се и појединачни интервјуи са свим кандидатима.

4. ОДЛУКА

На основу свих прикупљених информација формира се листа кандидата који улазе у ужи избор за одлазак на програм размене. Интеркултура пријаве ученика који су прошли селекцију и ушли у ужи избор прослеђује партнерским АФС организацијама у земљама за које су се ученици пријављивали. Ове организације доносе коначну одлуку о примању ученика и почињу да раде на тражењу породица које ће ученике угостити.

5. ПРИПРЕМА

Пре самог поласка на размену постоји неколико припремних корака - практичних и административних. Родитељи свих ученика који су изабрани да иду на размену потписују уговор са Интеркултуром. Такође је потребно пре размене извадити визу или друга документа неопходна за боравак у земљи у коју идете на размену. Интеркултура ће организовати и припремни камп пред одлазак на размену за све изабране ученике.

6. РАЗМЕНА

Током размене ће са вама редовно бити у контакту локални волонтери земље у којој боравите. Њима, као и породици која вас је угостила, можете и треба да се обратите са свим питањима, проблемима и потребама током размене. Осим редовног похађања школе и равноправног учешћа у породичном животу, имаћете прилику и да учествујете у три кампа (оријентације) које локални АФС организује током размене. Останите и у контакту са нама, и шаљите нам своје утиске.

7. ПОВРАТАК

По повратку са размене чека вас још један камп са Интеркултуром, на коме заједно анализирамо ваше искуство са размене. На овој страници можете прочитати више о признавању школске године проведене у иностранству. Такође, по повратку са размене можете постати волонтер Интеркултуре или угостити неког од ученика који долазе у Србију на размену, и на тај начин омогућити неком другом да доживи нешто слично вашем искуству.