Млади који мењају свет


У склопу обележавања стогодишњице од основања АФС организације, Интеркултура учествује у глобалној акцији додељивања стипендија најбољим средњошколцима под називом "Млади који мењају свет". Две стипендије за одлазак на годишњи програм интеркултуралне размене додељене су Тијани Марјановић из Аранђеловца и Предрагу Бурсаћу из Београда, чија је мотивација и потенцијал за преношење стечених знања и искустава у локалној заједници била од пресудног значаја.

Тијана Марјановић, Норвешка

Тијана је седамнаестогодишња ведра и креативна девојка, са значајним искуством као породица домаћин страним ученицима у Србији и као волонтер Интеркултуре. Њена интересовања су разнолика, и укључују књижевност, глуму и фотографију. Важни су јој и добри међуљудски односи и учење од млађих и старијих од себе. Тијана је свесна вредности које различите генерације доносе, па тако ужива у бризи и за старије и за младе.
Посвећена је екологији и очувању природе, и планира да на том пољу остави свој траг. Учествовала је на школским такмичењима из биологије и радо се бави подизањем свести о животној средини на нивоу своје општине. Сања да једног дана обиђе сео свет и упозна нова места, људе и начине живота, како би могла да развија себе и своју заједницу.
Тијана не преза пред изазовима и новим искуствима, што се види и из њеног омиљног цитата: Не знаш шта све можеш да урадиш док не покушаш. Тијана креће на своју норвешку авантуру са циљем личног развоја, учења о култури и стицања нових искустава. Ова размена ће сигурно значајно утицати на њен даљи животни пут и изборе у будућности.

Предраг Бурсаћ, Немачка

Шеснаестогодишњи Предраг је будући пилот. Тренутно похађа јединствену ваздухопловну школу у овом делу света и један је од најистакнутијих ученика у својој генерацији: увек мотивисан, вредан и веома успешан.
Предрага фасцинирају могућности за учење у разним сферама – од учења језика као начин за одржавање мозга у доброј кондицији, повећење концетрације и унапређење мишљења, до учења историје и културе разних земаља широм света.
Као сјајан амбасадор своје земље, Предраг креће на путовање са АФС-ом са жељом за новим изазовима и сазревањем. Планира да употреби сву своју креативност, шарм, дисциплинованост и смисао за хумор како би представио своју земљу на што реалнији и позитивнији начин својој новој породици, прјатељима и заједници у Немачкој. Његова мисија је стварање свести и развијање знања о српској култури, обичајима и начину живота. Последице ове размене могу бити дугорочне – за локалну заједницу, АФС и Предрагову будућност.