Страни ученици на програму размене у Србији

За школе у Србији од 2010. постоји могућност да у сарадњи са Интеркултуром отворе своја врата средњошколцу из неке друге земље. Један број страних средњошколаца сваке године се пријављује да у нашој земљи на програму размене ученика проведе или целу школску годину или три месеца. Страни ученици током размене живе у српским породицама домаћинима, похађају наставу на српском, учествују у ваннаставним активностима и уче о животу локалне заједнице. Примање страног ученика у школу доноси вишеструку корист - српски ученици упознају припадника друге нације и културе и преиспитују своје стереотипе и предрасуде. Такође, страни ученик у зависности од матерњег језика и склоности може обогатити наставу језика, или наставу других предмета. 

Интеркултура има стално отворен позив за школе које желе да у наредној школској години буду домаћини за једног или више страних средњошколаца. 

Погледајте искуство Гимназије "Таковски устанак" из Горњег Милановца, која је 2014/2015. домаћин ученику на размени из Италије:Српски ученици на програму размене у иностранству

Интеркултура сваке године расписује конкурс за ученике који желе да наредну школску годину проведу у некој од преко 50 земаља света, у којима постоји АФС организација као што је Интеркултура. Више информација о овом програму, процесу признавања школске године проведене у иностранству, и искуствима ученика, прочитајте овде.