Размена одељења је програм кратке размене у ком учествују две школе из две различите земље. Група ученика из једне школе предвођена професором одлази у посету другој школи у иностранству, након чега се организује узвратна посета.

  • Циљ: да се ученици и наставници две школе упознају, размене искуства и развију своја знања о другој култури.
  • Теме: упознавање са културом, спортски турнир, уметничке радионице, културноисторијски обиласци, еколошке теме, и сл.
  • Програм: осмишљава га и реализује школа домаћин и састоји се од активности у школи за госте и домаћине, али и ваншколских активности, као што су обиласци знаменитости и забавно-рекреативне активности.
  • Смештај: у породицама ученика локалне школе, које касније ученици примају током узвратне посете. Професори могу бити смештени код професора домаћина или у хотелу.
  • Величина групе: 10-20 ученика, у зависности од договора две школе; ученици не морају бити из истог одељења.
  • Трошкови: ученици или локални спонзори сносе трошкове пута (авио карте), а школа и локална заједница треба да обезбеде подршку за активности за госте (аутобус за трансфер са аеродрома, обиласке и сл.). Интеркултура наплаћује трошкове пријављивања за програм 3000 дин. по ученику, који се уплаћују на жиро рачун организације.
Фазе у организацији и реализацији програма размене одељења:
  1. Пријављивање школе за програм размене одељења (попуњавање Интеркултуриног пријавног формулара)
  2. Успостављање контакта између две школе и планирање разене (одређивање броја ученика, датума, aктивности током посете, итд.)
  3. Посета једне школе другој
  4. Узвратна посета

Улога Интеркултуре је да повеже две школе и да школи да све потребне информације у вези са програмом размене одељења. У разменама одељења досад су учествовале школе из Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде, Београда, Аранђеловца, Младеновца, Ивањице, и Горњег Милановца, које су размену спровеле са партнерским школама из Италије.

Овде можете преузети пријавни формулар за програм размене одељења, који попуњен треба послати на адресу ivana.pavlovic@afs.org. 

Погледајте прилог Радио-телевизије Војводине о размени одељења између Гимназије у Бечеју и школе из Италије:Погледајте видео ученика Гимназије "Таковски устанак" из Горњег Милановца, који су направили о својој посети италијанској школи у месту Sant'Agata de' Goti.