Аустрија је земља различитих могућности почевши од историјских градова попут Беча до величанствених призора који се пружају са Алпа. Аустријанци су познати по Gemutlichkeit (аустријског појма удобности), односно њиховом карактеристичном начину да уживају у животу, уметностима, јакој кафи и спортовима.  Аустријаци су директни саговорници које занима расправа о текућим питањима и проблемима животне средине. Популарни начини да се проводе време јесу вођење здравог начина живота, слушање и свирање музике, одласци на концерте и шетње. Током историје, Аустрија је одувек имала посебну улогу у средишту Европе – одувек је била мост између других држава, место састајања и место где се одвијала културална размена.

Тинејџери у Аустрији уживају да проводе време заједно код куће, у кафићима, биоскопима, плесним клубовима или учествовајући у омладинским активностима или активностима заједнице. Најпопуларнији спортови широм земље јесу фудбал, бициклизам и алпско скијање.

A mother-daughter shot from #Chile! #exchangestudent #hostmom #studyabroad #AFS #afsaustria #afsösterreich #afschile

A photo posted by AFS Steiermark 🇦🇹 (@afssteiermark) on

Породица домаћин и заједница

Већина породица живе у предграђима. Време за оброке посвећено је породици и и време када разговарате о томе како сте провели дан.

Школа

У већини случајева, ученици на размени похађају традиционалну државну средњу школу која је уједно и припрема пред студирање на универзитету. Школа обично траје од 8 до 14 часова. Међутим, ученици су у обавези да неким данима остану у школи до 17 часова. Понекад се часови заказују и за суботу ујутру. У зависности од избора ваннаставних активности, ученици имају од шест до осам часова дневно.

#afseffect #tagtaeglich #afsrussia

A photo posted by AFS Austria (@afs_austria) on Aug 27, 2016 at 11:56am PDT

Храна

Аустријанци воле квалитетну храну и пића, стога ћете сигурно, током програма размене, пробати неке од укусних посластица. Оброци се углавном састоје од супе, меса (свињетине углавном) са кромпирима, салате, поврћа и десерта. Остала омиљена храна укључује кобасице, сендвиче, пецива (попут штрудла) или десерта (као што је сахер торта, чоколадна торта са џемом и глазуром), јаја различите врсте сира и јабука.

Језик

Званични језик Аустрије је немачки, иако сваки регион има свој дијалекат. Други језици који се такође говоре су турски, српски, словеначки, хрватски и мађарски. Пре одласка на размену, требало би имати основно знање немачког. АФС Аустрија обезбедиће онлајн курс учења немачког језика пре и током програма размене.

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени