Интеркултура ради у партнерству са школама

Интеркултура од 2008. у партнерству са школама реализује групне и индивидуалне програме међународне размене ученика и професора. Програми Интеркултуре реализују се уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства спољних послова.

О Интеркултури
red

Страни ученик у школи

За школе у Србији од 2010. постоји могућност да у сарадњи са Интеркултуром отворе своја врата средњошколцу из неке друге земље. Један број страних средњошколаца сваке године се пријављује да у нашој земљи на програму размене ученика проведе или целу школску годину или три месеца. Страни ученици током размене живе у српским породицама домаћинима, похађају наставу на српском, учествују у ваннаставним активностима и уче о животу локалне заједнице. Примање страног ученика у школу доноси вишеструку корист – српски ученици упознају припадника друге нације и културе и преиспитују своје стереотипе и предрасуде. Такође, страни ученик у зависности од матерњег језика и склоности може обогатити наставу језика, или наставу других предмета. Стално је отворен позив за школе које желе да у наредној школској години буду домаћини за једног или више страних средњошколаца.

Семинари за професоре

Support seminar
Интеркултура посебну пажњу посвећује образовању и усавршавању професора који су активни у сфери размене ученика и интеркултуралног учења, дајући им прилику да своја знања и вештине развијају на семинарима у земљи и иностранству.

Семинар о интеркултуралном учењу и мобилности

У Београду је 17-19. марта одржан семинар „Интеркултурално учење кроз програме мобилности ученика: улога наставника у међународним разменама средњошколаца„. Учествовали су професори из Аранђеловца, Београда, Врбаса, Горњег Милановца, Ивањице, Кладова, Књажевца, Лознице, Новог Сада, Смедерева и Сомбора. Семинар су припремиле и водиле Дуња Живановић, Ивана Газикаловић Павловић и Александра Радић, а сесије на тему развоја Интеркултуре у школи и локалном центру припремиле су Јелена Мишковић из Гимназије “Таковски устанак” у Горњем Милановцу и Вукица Караџић, која је говорила о развоју огранка Интеркултуре у Аранђеловцу. Њихова искуства су била драгоцена професорима који тек почињу сарадњу с Интеркултуром, те се надамо да ће Интеркултура следеће године имати активности и у новим градовима.

Регионални семинар за професоре у Београду

Интеркултура, у сарадњи са АФС организацијама из Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске, је у Београду 21-23.10.2016. одржала регионални семинар за професоре „Образовање за мир кроз интеркултуралне размене ученика“, уз подршку Европске федерације за интеркултурално учење. Професори су вредно радили на развијању планова за размене ученика, а Србију су представљали професори из Шапца, Великог Градишта, Новог Бечеја, Зајечара и Београда.

Конференција Спектар образовања у Истанбулу

Током априла у Истанбулу је одржана годишња конференција за професоре средњих школа и волонтере АФС организација, Спектар образовања. На овогодишњем, петом по реду семинару, Интеркултуру је представљала професорка Биљана Павловић из Смедерева. 49 учесника из 23 земље на Спектру образовања дискутовало је о школама у будућности и увођењу интеркултуралног учења у школске програме. Семинар је такође био прилика да професори боље упознају турску културу, али и да створе пријатељства која ће им помоћи да и у будућности наставе да размењују искуства и идеје.

Семинар за професоре у Сремским Карловцима

Семинар Интеркултурално учење кроз програме мобилности ученика: улога наставника у међународним разменама средњошколаца, одржан је 25-27. марта у Сремским Карловцима. Био је намењен професорима, директорима и сарадницима у настави средњих школа и бавио се теоријским и практичним аспектима програма интеркултуралног учења кроз међународне размене ученика.

Размене одељења

Razmena-volontera2
Размена одељења је програм кратке размене у ком учествују две школе из две различите земље. Група ученика из једне школе предвођена професором одлази у посету другој школи у иностранству, након чега се организује узвратна посета.

Циљ размене одељења је да се ученици и наставници две школе упознају, размене искуства и развију своја знања о другој култури. Теме могу бити: упознавање са културом, спортски турнир, уметничке радионице, културноисторијски обиласци, еколошке теме, и сл. Програм осмишљава и реализује школа домаћин и састоји се од активности у школи за госте и домаћине, али и ваншколских активности, као што су обиласци знаменитости и забавно-рекреативне активности. Овде можете преузети Пример реализоване размене одељења.

Screen Shot 2016-05-18 at 8.24.08 PM

Радионице и инфо презентације

Интеркултура школама стоји на располагању за организацију и извођење интерактивних радионица за ученике на тему интеркултуралности, које се могу изводити више пута у току године. На позив школа, Интеркултура такође организује инфо-презентације о програмима размене за заинтересоване ученике и професоре. Контактирајте нас на dunja.zivanovic@afs.org.

Интеркултурално учење

Интеркултура је образовна организација с јасно дефинисаним педагошким циљевима, методама и курикулумом, које су осмислили стручњаци у области образовања. Прочитајте о основним појмовима и принципима на којима се заснивају наши програми.

Прочитајте више о интеркултуралном учењу