Интеркултурално искуство за целу породицу

Примање ученика је сјајан начин да упознате другу културу и поделите своје обичаје и вредности. Чланови ваше породице ће уживати у улози амбасадора своје културе, упознајући свог новог брата или сестру са локалним обичајима, традицијама и празницима. Од припреме јела, до обилажења знаменитости - све су то прилике за откривање и уживање у разликама међу културама.
HF_ADV

учење и упознавање

Када угостите средњошколца из иностранства добијате прилику да упознате један други начин живота, менталитет и културу. Учешћем у активностима Интеркултуре упознаћете много људи из различитих делова света.

HF_CHANGE

нови члан породице

За децу то је као да имају још једног брата или сестру. За родитеље је то прилика да кроз очи новог сина или ћерке другачије сагледају своју улогу васпитача. За целу породицу то је могућност да сагледају и унапреде своје међусобне односе. За све то је начин да се створе нови односи и пријатељства која трају целог живота и пружају прилику за нове сусрете, познанства, искуства – сусрете који мењају свет.

STU_FLUENT

размена култура

Улога породице је да ученику на размени приближи наш начин живота, обичаје и културу и да му помогне да савлада српски језик. Исто тако, ученик је нека врста амбасадора своје земље, и његова је улога да домаћинима приближи своју културу и обичаје.

Ко су породице домаћини?

Породице домаћини постају учесници програма међунардоне размене тиме што примају ученика на размени из друге земље у свој дом. АФС програми размене у свету постоје од 1947. године, са преко 13,000 породица и ученика који у њему учествују сваке године широм света.

Улога породице је да ученика на размени учини својим чланом, помогне му да савлада наш језик и научи што више о нашој земљи и култури. Према ученику на размени породица треба да се понаша као према свом члану, који је као и сваки други члан породице и који има своје обавезе.

Како постати породица домаћин

STEP1

Информишите се

О програмима размене се поред сајта можете информисати и на инфо састанку са локалним координаторима Интеркултуре у свом месту или у канцеларији Интеркултуре у Београду. За заказивање инфо састанка контактирајте нас мејлом на [email protected] или телефоном 0659844702.

STEP2_HF

Попуните онлајн пријаву

Попуните електронску пријаву у којој ћете се представити и описати свој начин живота и очекивања од програма размене. На основу података из пријаве Интеркултура ће вам предложити ког ученика бисте могли примити.

STEP3

Припремите се

Волонтери Интеркултуре обављају разговор са породицом, и организјују припремни састанак за породице пре доласка ученика на размени. Породица добија увид у профил ученика на размени и ступа у контакт са њим.

STEP4_HF

Ученик стиже у ваш дом

Ученици на размени у Србију долазе пред почетак школске године, када започињу живот са својом српском породицом. 1. септембра ученици полазе у српску школу.

Попуните онлајн пријаву

24623569980_0dc82bfae9_o

Пријавите се за учешће у програму. Већина страних ученика долази на 10 месеци (целу школску годину), а мањи број њих на програм који траје 3 месеца. Кликните на дугме испод.

Попуните онлајн пријаву

Прочитајте искуства ученика и породица

12189240_1090369557653833_1359170228846574700_o

Искуства ученика на размени у Србији

 1. Ester1

  Естер Дуринк из Белгије, на програму размене у Суботици

  Делом узбуђена, делом збуњена,a делом уплашена, стигла сам у Србију 22. августа као ученица наразмени из Белгије. Изабрала сам ову…
 2. Хуан Хосе Силверо Лаванд из Парагваја, на програму размене у Зајечару

  Било је занимљиво и нећу заборавити те тренутке! Вечерали смо пре десет, а у поноћ стигла је нова година! Изашао…
 3. kej2

  Kej с Тајланда, на програму размене у Горњем Милановцу

  Ја сам Кеј, дошао сам са Тајланда и имам 17 година. Већ шест месеци живим у породици Лепосавић, у Горњем…
host family

Искуства породица домаћина

 1. IMG_20210221_120426

  Наша ученица у Италији: Размена је једно велико животно искуство

  Ciao a tutti! Зовем се Ирина Јокановић,  имам седамнаест година и долазим из Београда. Живим у Италији већ осам месеци,…
 2. IMG-20200316-WA0025

  Искуство породице Стојић: Породица домаћин нису само људи који обезбеде преноћиште и храну ученику на размени

  „Породица домаћин нису само људи који обезбеде преноћиште и храну ученику на размени, већ људи који постану родитељи, сестре и…
 3. received_983354492083167

  Пет начина да будеш добар брат или сестра домаћин

  Дуго сам размишљала како да испричам своја искуства о томе како је то бити породица домаћин, а да се не…