Ciao a tutti!

Зовем се Ирина Јокановић,  имам седамнаест година и долазим из Београда. Живим у Италији већ осам месеци, тачније, од половине новембра прошле године. Током своје авантуре живим на самом северу Италије, у Ломбардији, у једном малом, али веома лепом месту које се зове Абадија Ларијана. Овде, за разлику од Београда, живи тек пар хиљада становника. Ни у једном тренутку то није утицало на лепоту овог месташца,већ га напротив чини веома мирним и хармоничним. Ово је једно у низу бројних атрактивних места која се налазе на језеру Комо. 

Чињеница да се ради о самом северу Италије наговештава да је, како језеро , па тако и сама Абадија, окружена бројним планинама. Иако би већина људи помислила да не постоји много занимљивих ствари у месту које није толико велико, моје искуство до сада сведочи супротно. Наиме, овде се налазе бројне стазе за шетњу, велика плажа, водопад и много природе. Могу се пронаћи разне врсте биљака и воћа које се не могу сваки дан видети у Београду, па ни у самој Србији. Након четрнаест дана проведених у карантину по самом доласку у Италију, имала сам прилику да видим маслине и палме скоро на сваком кораку. И не само то, већ и разно друго цвеће и воће као што су киви, лимун, поморанџе, кактуси… 

Моја породица домаћин

На око 5 минута од обале језера, налази се кућа у којој живим са својом хост породицом, односно две сестре (Франческа и Алесандра), мамом (Паолоа), татом (Ђорђо) и три мачке за које слободно могу да кажем да употпуњују породицу. С породицом се веома лепо слажем и могу да кажем да ме понекад чак мало подсећају и на моју праву породицу у Србији. Веома су отворени и гостопримљиви. Због начина на који се односе према мени ни у једном тренутку се нисам осећала глупо или непожељно, већ напротив, од самог почетка сам се осећала као део породице. Проводимо много времена заједно и заиста можемо да причамо о разним стварима, што управо и радимо, највише током оброка. Али то није једино што радимо заједно! 

Након вечере током које увек гледамо један квиз (Solliti ignoti), обично гледамо неки филм, а током божићних празника смо врло често играли и разне друштвене игре. Када нам ковид мере дозвољавају покушавамо да искористимо сваки тренутак да урадимо и обиђемо што више ствари. До сада смо били пар пута у Милану, Кому, Варени и Бергаму. Такође, имајући у виду да је место препуно разних стаза за пешачење, веома често идем да шетам са мамом или сестром. 

Излет у Милану

Морам признати да, иако сам се пре доласка на размену трудила да што мање размишљам о томе како не бих створила неку погрешну слику или се, с друге стране, нервирала без разлога. Међутим, опет сам се на неки начин бринула каква ће ми бити породица. Због новонастале ситуације са пандемијом, мислила сам да ћемо вероватно у неком периоду проводити доста времена код куће, што нажалост и јесте било тако. Пуно времена сам проводила са породицом у кући због епидемиолошких мера. У таквим периодима, иако није увек било онако како се очекује да једна размена изгледа, није било лоше и досадно како би неки могли помислити. Напротив, време проведено у кући допринело је да се зближим с породицом и побољшам своје знање језика који нисам уопште знала пре него што сам дошла, док се сада сналазим веома добро.  

Абадија се налази на 40 минута од Милана и јако је близу неких веома лепих градова као што је Бергамо. Први већи град поред се зове Леко, и јако је близу, између 5 и 10 минута колима. Ту се налази и моја школа, Liceo artistico. У школу идем возом који иде на сваких сат времена, што значи да не смем да касним. С обзиром да, нажалост, углавном касним било ми је незгодно у почетку док се нисам навикла, али мислим да сам сад готово искоренила ту ружну навику.

Одувек сам имала жељу да живим близу мора или било какве водене површине и та жеља ми се напокон испунила. Сваки пут кад идем у Леко уживам у дивном погледу на језеро дуж целог пута.

С обзиром на бројне мере које се овде веома често смењују, немам фиксан распоред којим данима идем у школу или не. Наиме, откако сам дошла, школа је углавном била онлајн, као што је и у тренутку кад пишем ово, изузев у фебруару. Школа ми се јако допада, веома је занимљива јер се бави уметношћу, па тако имам и неке предмете који се разликују од оних у Србији, као што је на пример архитектура. Одељење је јако добро према мени. Када сам дошла, потрудили су се да ми пожеле добродошлицу без обзира што у том тренутку нисмо ишли у школу. Организовали су онлајн састанак где смо се упознали. Веома је незгодно што не можемо да се виђамо често с обзиром да доста њих не живи близу мене, а и због ограниченог кретања услед короне. 

Моји пријатељи

Поред другара из школе, имам доста пријатеља у месту у ком живим. Кад не могу да се виђам с пријатељима из школе, углавном се виђам са њима. Такође често проводим време са волонтерима из Интеркултуре и једним учеником на размени из Турске, Карталом, који живи у истом месту као и ја. Волонтери су веома љубазни и заиста се труде да нам увек буду на располагању. Такође и Интеркултура у Италији се труди да организује што више ствари како би употпунили наш боравак овде, упркос ограничењима. Често имамо онлајн састанке,такмичења из фотографије, музике…

Све у свему, јако сам срећна што сам дошла на размену управо сада. Наиме, ово је једно велико животно искуство испуњено различитим осећањима, знањима и пријатељствима. Неко би можда помислио да тренутни период није баш најбољи за размену, али ја се не бих сложила с тим. Мислим да је ово управо тај јединствен тренутак који имамо прилику да искусимо само ми који смо ове године на размени и који можда неће имати прилику да проживи нико после нас. Управо због тога што је ово нешто потпуно ново због саме чињенице да живимо потпуно другачији живот, у другачијој средини и проживљавамо оно како неки то често тако називају у последње време – ново нормално… и то не само за нас, већ и за наше родитеље, пријатеље, волонтере и све друге у нашој околини. 

Пуно поздрава из Италије!

Arrivederci! State attenti e in salute!