Интеркултура ради у партнерству са школама

Интеркултура од 2008. у партнерству са школама реализује групне и индивидуалне програме међународне размене ученика и професора. Програми Интеркултуре реализују се уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства спољних послова.

О Интеркултури

Семинари за професоре

Support seminar
Интеркултура посебну пажњу посвећује образовању и усавршавању професора који су активни у сфери размене ученика и интеркултуралног учења, дајући им прилику да своја знања и вештине развијају на семинарима у земљи и иностранству.

Тренутно нема отворених позива на семинаре. Контактирајте нас да сазнате како можете да се прикључите нашим активностима.

red

Страни ученик у школи

За школе у Србији од 2010. постоји могућност да у сарадњи са Интеркултуром отворе своја врата средњошколцу из неке друге земље. Један број страних средњошколаца сваке године се пријављује да у нашој земљи на програму размене ученика проведе или целу школску годину или три месеца. Страни ученици током размене живе у српским породицама домаћинима, похађају наставу на српском, учествују у ваннаставним активностима и уче о животу локалне заједнице. Примање страног ученика у школу доноси вишеструку корист – српски ученици упознају припадника друге нације и културе и преиспитују своје стереотипе и предрасуде. Такође, страни ученик у зависности од матерњег језика и склоности може обогатити наставу језика, или наставу других предмета. Стално је отворен позив за школе које желе да у наредној школској години буду домаћини за једног или више страних средњошколаца.

Размене одељења

Razmena-volontera2
Размена одељења је програм кратке размене у ком учествују две школе из две различите земље. Група ученика из једне школе предвођена професором одлази у посету другој школи у иностранству, након чега се организује узвратна посета.

Циљ размене одељења је да се ученици и наставници две школе упознају, размене искуства и развију своја знања о другој култури. Теме могу бити: упознавање са културом, спортски турнир, уметничке радионице, културноисторијски обиласци, еколошке теме, и сл. Програм осмишљава и реализује школа домаћин и састоји се од активности у школи за госте и домаћине, али и ваншколских активности, као што су обиласци знаменитости и забавно-рекреативне активности. Овде можете преузети Пример реализоване размене одељења.

Screen Shot 2016-05-18 at 8.24.08 PM

Радионице и инфо презентације

Интеркултура школама стоји на располагању за организацију и извођење интерактивних радионица за ученике на тему интеркултуралности, које се могу изводити више пута у току године. На позив школа, Интеркултура такође организује инфо-презентације о програмима размене за заинтересоване ученике и професоре. Контактирајте нас на [email protected].

Интеркултурално учење

Интеркултура је образовна организација с јасно дефинисаним педагошким циљевима, методама и курикулумом, које су осмислили стручњаци у области образовања. Прочитајте о основним појмовима и принципима на којима се заснивају наши програми.

Прочитајте више о интеркултуралном учењу