После неког времена човек почне да увиђа промене, почне да схвата праву суштину ове размене. Верујем да је размена једна од бољих ствари које су ми се десиле и зато желим да поделим ово са будућим учесницима.

Predrag Bursac
Predrag Bursac

ПОРОДИЦА

Долазак овде није ми био лак. Каснио сам са доласком на размену 2 недеље јер није било породице која жели да учествује у програму. Немачки АФС је пронашао породицу која је пристала да ме прими, али само на неко време, тако да сам променио већ неколико породица. То сматрам као једну добру ствар, јер је то допринело разбијању стереотипа, а могао сам видим и како различити слојеви немачког народа живе. И наравно са сваком породицом сам ишао на неко мало и кратко путовање и тако видео много градова и много веома занимљивих места. Тренутно сам у породици једне од координатора и волонетерке АФСа. Породица је до сада имала неколико ученика и имају доста искуства око тога. Имам брата који има 13 година. С њим тренирам пливање и проводим слободно време. Имам и сестру из Јапана која је овде још неколико недеља и онда се враћа у Јапан. Постали смо стварно добри пријатељи и разменили адресе. Жао ми је што нас напушта јер ћу онда морати све одговорности и обавезе у породици сам да сносим, а и добро смо се спријатељили. Моја мама овде је била ученик на АФС размени у Јапану пре 20ак година и породица домаћин многим ученицима, тако да сам много научио о другим културама и државама, а нарочито о Јапану.

ШКОЛА

Испрва сам кренуо у 10. разред који је као код нас 2. година средње школе коју сам ја претходно завршио. После доста разговора и договарања, пребацио сам се у одговарајући разред. Сада када неко чује у коју школу идем сви се изненаде. Касније сам сазнао да је моја школа једна од најјачих и најтежих у мом округу. У то сам се и сам уверио касније. Школа је стварно тешка, поготово са мојим закашњењем испустио сам много битног градива које сам касније морао да надокнађујем.

ЈЕЗИК

Језик сам релативно брзо савладао (тако кажу Немци). Пре него што сам дошао, знао сам само основе немачког, све остало сам овде научио. Пошто сам заборавио речник морао сам све да учим из енглеско-немачког речника (ОБАВЕЗНО ПОНЕСИТЕ РЕЧНИК!). Сада разумем све што се прича и гледам филмове на немачком без проблема.

Predrag Bursac
Predrag Bursac

СПОРТ

Колико сам се школи посветио толико сам и спорту. Морао сам да оправдам нашу спортску репутацију. Почео сам да тренирам рукомет. Пошто је мојим саиграчима и тренеру било тешко да изговоре моје име добио сам надимак Швабо који пристаје Балканцу у Немачкој. Много сам времена уложио у овај спорт и показао се тако добрим на првој утакмици да ме је тренер прогласио Швабо-суперстар. Поред рукомета придружио сам се пливаљу при Црвеном крсту. Мој предлог је да сваки ученик који буде отишао на размену почне да тренира неки спорт, јер управо тако сам ја упознао најбоље пријатеље и био позван на многа путовања на која сам никада не бих отишао.

МЕСТО БОРАВКА

Смештен сам у једном мањем градићу који се зове Идар-Оберштајн који се налази у југозападној Немачкој. Град је познат по драгом камењу, рођењу Бруса Вилиса (упознао сам његову маму ;)), Felsen Kirche (црква у планини као Острог код нас). Место је пуно разних људи. Има стварно много Руса и Арапа с којима сам се одлично спријатељио.

ШТА ЈОШ?

Наравно да има много проблема,али морате наћи начин како да се са њима свакодневно борите. Будите спремни на много изазова. Будите спремни на све могуће тестове, а највише на проширење ваше способности толеранције (у мом случају).
Напредак је неоспоран. Дружење на АФС камповима је одлично. Промена средине и друштва је промена и у теби самом. Ваше знање и познавање наше културе, обичаја, свакодневног живота биће на свакодневној провери током размене!

Liebe Grüße aus Deutschland!

 

Предраг Бурсаћ, ученик на годишњем програму размене у Немачкој и добитник стипендије „Млади који мењају свет“