Толеранција и дипломатија су кључне речи за Белгију, једну државу на коју су имали утицај Французи, Холанђани, Аустријанци и Шпанци и која представља јединствен комбинацију савремених и традиционалних култура. Ваш програм размене одвијаће се у северном делу Белгије који се назива Фландрија.

Белгијски тинејџери су веома опуштени и обично се баве спортом (нарочито фудбалом и бициклизмом), иду на концерте, у биоскопе и током викенда иду у извиђаче. Ваш друштвени живот ће се углавном усредсредити на породицу и малу групу пријатеља.

Људи и заједница

Белгијанци настоје да буду толерантни, прилагодљиви, скромни и широких видика. Они цене приватност, уживају у безбедном и угодном животу, напорно раде и теже ка самодисциплини. Живећете у јужном делу Белгије који се назива Фландрија, највероватније у предграђу или руралној средини. Градски превоз је безбедан и добро организован, што ће вам омогућити да истражите локалну заједницу када год за то добијете прилику. Бицикл је популаран вид транспорта.

Torno subito resto ancora un attimo, devo dare un'altra occhiata al mondo, poi tornerò #Brussels #prayforbelgium ???

A photo posted by Francesca Zanni? (@queenfz_) on

Школа

Највероватније ћете похађати општу средњу школу, али исто тако можете похађати и средњу стручну школу. Већином дана, часови трају од 8 до 16 или 17 часова, а послеподнева средом су слободна. Већина општих предмета у белгијским школама су фламански језик, математика, историја, географија, природне науке, веронаука или етика и физичко васпитање.

Језик

Људи у Белгији већином говоре фламанским језиком, белгијском верзијом холандског језика. Много људи такође говори француски и енглески. Како би помогли ученицима да науче холандски, АФС ће такође обезбедити часове језика током првих недеља програма размене, а знање енглеског језика помоћи ће вам да се снађете у почетку.

A photo posted by Francesca Zanni? (@queenfz_) on Jun 22, 2016 at 12:40pm PDT

Храна

Белгијска кухиња је много више од добре чоколаде и пива – овде можете уживати у вафлима и помфриту, шкољкама и говеђем паприкашу (carbonade flamande) заједно са кромпирима и хлебом. Белгијанци воле натенане да једу, тако да ћете имати прилике да уживате у свим овим укусима. Већина породица сматра заједничке оброке важним, нарочито вечеру.

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени