Као седиште Европске уније, Белгија је била под утицајем Француске, Холадније, Аустрије и Шпаније и представља јединствену комбинацију савремених и традционалних култура. Програм ваше размене одвија се на југу Белгије, Валонији, где већина људи говори француски.

Белгијски тинејџери обично уживају у спорту, нарочито фудбалу и бициклизму, иду на концерте, у биоскопе и током викенда у извиђаче. Ваш друштвени живот ће се највероватније усредсредити на породицу и малу групу пријатеља.

Људи и заједница

Белгијанци настоје да буду толерантни, прилагодљиви, скромни и широких видика. Они цене приватност, уживају у безбедном и угодном животу, напорно раде и теже ка самодисциплини. Живећете у северном делу Белгије где људи говоре француски језик, највероватније у предграђу или руралној средини. Градски превоз је безбедан и добро организован, што ће вам омогућити да истражите локалну заједницу када год за то добијете прилику. Бицикл је популаран вид транспорта.

AFS family ❤️#Afs #afsbelgique #afsbe #afslux #family #exchangestudents #belgium

A photo posted by Emma Williams (@emmawilliamzz) on

A photo posted by AFS Belgique (@afsbelgique) on Aug 27, 2016 at 3:28am PDT

Школа

Највероватније ћете похађати општу средњу школу, али исто тако можете похађати и средњу стручну школу. Већином дана, часови трају од 8 до 16 или 17 часова, а послеподнева средом су слободна. Већина општих предмета у белгијским школама су фламански језик, математика, историја, географија, природне науке, веронаука или етика и физичко васпитање.

Језик

Људи у овом делу Белгије већином говоре француски језик, Много људи такође говори фламански или немачки и веома су стручни у енглеском језику. Требало би да имате основно знање француског језика. Како бисмо вам помогли да усавршите знање француског, АФС ће вам дати приступ онлајн курсу учења језика како бисте кренули са учењем пре поласка и током програма интеркултуралне размене. АФС Белгија помоћи ће вам да пронађете часове јазика током првих недеља вашег боравка на програму размене, а знање енглеског свакако ће бити од помоћи на почетку програма.

Bruxelles ??

A photo posted by Emma Williams (@emmawilliamzz) on May 23, 2016 at 12:32pm PDT

Храна

Белгијска кухиња је много више од добре чоколаде и пива – овде можете уживати у вафлима и помфриту, шкољкама и говеђем паприкашу (carbonade flamande) заједно са кромпирима и хлебом. Белгијанци воле натенане да једу, тако да ћете имати прилике да уживате у свим овим укусима. Већина породица сматра заједничке оброке важним, нарочито вечеру.

Информације о програмима

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени