Република Чешка је позната по својим писцима, уметницима и боемском начину живота. Ван историјске престонице Прага, видећете сеоске пределе у којима се налазе фарме, шуме, насеља и замкови. Прелепи планински венци, виногради, реке и површине обрадиве земље, заједно са градовима и селима из бајке, чине јединствено интеркултурално искуство проналажења самог себе и интеркултурално путовање.

Чешки тинејџери проводе слободно време напољу тако што пешаче, возе бицикл и пливају лети или скијају зими. Не би требало да пропустите прилику да се прикључите активностима после школе које укључују спорт, уметности и информатику. Чешки тинејџери воле да проводе време заједно и да излазе.

Људи у Чешкој

Чеси цене непосредну комуникацију, скромност и пријатељски настројене људе. Једна од ствари коју ћете приметити у Чешкој јесте да људи говоре здраво и довиђења непознатима у различитим ситуацијама као на пример у мањим продавницама, лифтовима или купеима воза. Један мали савет: када уђете у чешки дом, не заборавите да се изујете.

Породица домаћин и заједница

Највероватније ћете бити смештени у руралним областима Бохемије и Моравске, иако су АФС ученици такође живели и у Прагу и Брну. Породице у Чешкој ретко када имају више од двоје деце и дочекаће вас са топлином. Чланови породице су веома блиски, те је уобичајено да чланови шире породице живе заједно, а нарочито дека и бака. У малим градовима живе у стамбеним зградама, али воле да посете своје викендице током нерадних дана.

Школа

Ученици на размени најчешће похађају локалну државну средњу школу која се назива гимназија и која служи као припрема пред студирање на универзитету. Можете очекивати да проводете школски дан са групом ученика који заједно похађају све исте предмете. Не морате да носите униформу. Међутим, сасвим је уобичајено да, када уђете у школу, скинете своју обућу и обујете папуче.

Храна

Чеси уживају у својој кухињи, коју чини мешавина немачке, мађарске и пољске кухиње. Кнедле, месо, кромпири и пиринач веома су популарни. Већина јела су преливена густим сосом и поврћем или киселим купусом. Јелима обично додају со, сланину или ким. Иако месо чини велики део чешке исхране, вегетаријанство је широм прихваћено.

A photo posted by RestyN17 (@restyn17) on Sep 15, 2016 at 12:43am PDT

Језик

Главни језик који се у говори у Републици Чешкој јесте чешки, мада многи људи веома добро говоре енлески и исто тако говоре словачки, пољски, немачки и руски језик. Основно познавање енглеског језика биће неопходно у почетку програма размене и помоћи ће вам да научите локални језик. АФС ће организовати течаје језика у првих неколико месеци размене или ће вам обезбедити материјале како бисте сами, пре него што кренете на размену, учили језик.

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени