Данска се састоји од полуострва и преко 400 острва који се налазе у Северном мору. Као мост између Скандинавије и континенталне Европе, ова северна, пријатељска држава представља мешавину модерних, космополитских градова, једноставне историјске архитектуре настале под утицајем нордијске традиције, села из бајке, цркава и замкова. Ова равна земља, окружена вресиштима, језерима, шумама, плодном земљом и пешачким зонама, идеална је за вожњу бицикла или чаврљање са пријатељима у кафићу. Данци цене лични простор и воле да им је угодно и удобно.

За тинејџере викенди често значе журке, дружење у кафићима и одлазак у биоскоп. Иако је фудбал најпопуларнији спорт, не пропустите и пливање, једрење или веслање пошто ће бити удаљени од мора на само сат времена.

Family members❤️??? #kobenhavn #肖畅的丹麦生活 #hugge #boat

A photo posted by ChangXiao (@lettyshaw233) on

Породица домаћин и заједница

Можете живети било где у Данској, укључујући Гренланд и Фарска острва, међутим, највероватније ћете бити смештени у руралној средини. Градови у Данској су добро повезани и можете се ослонити са систем јавног градског превоза. Породице у Данској веома су блиске и више воле да праве вечеру код куће заједно свако вече. Пратите шта раде ваши браћа или сестре домаћини – будите самостални, радите своје домаће задатке и сами радите кућне обавезе..

Школа

Ученици на размени похађају или први или други разред средње школе (припремне школе пред упис на универзитет) или локалну школу за ученике узраста од 6 до 16 година. Школа траје од августа до јуна, од понедељка до петка и то од 8 до 15 часова. У току године, највероватније ћете имати пет или шест обавезних школских предмета и још један или два изборна предмета, уз додатак данског језика. Организације заједнице и школе нуде ваннаставне активности као што су спорт, музика, глума или извиђачки клубови.

I'm definitely gonna miss this squad ??

A photo posted by Gilda Bruno (@_gilbruno) on Jun 5, 2016 at 1:22pm PDT

A photo posted by Yasser Mashor (@yasserdudayef) on Sep 24, 2016 at 8:17am PDT

Језик

Главни језик који се говори у Данској јесте дански, док су фарски, немачки и гренландски такође регионално признати. Данци су поприлично вешти у енглеском језику, тако да ће основно знање енглеског језика свакако бити од помоћи. АФС ће обезбедити течај у првих неколико месеци размене или ће вам проследити материјале да сами учите језик пре него што кренете на размену.

Храна

Данска храна обухвата широки избор меса и поврћа. Дански ручак обично укључује сендвич који се назива сморброд. Вечера је обично главни оброк и уобичајено је то време када се породица окупи и разговара о томе како су провели дан. Данци уживају у укисељеној харинги и усољеном црном сладићу.

A photo posted by Yasser Mashor (@yasserdudayef) on Sep 18, 2016 at 1:37am PDT

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени