Скоро 200 000 језера, сауна и фестивала уметности чине јединствену финску културу. Ако уживате у скијању, пешачењу или чак једрењу и уравнотеженој мешавини живота малих градова са модерним градовима, требало би да се укључите у дневни живот једне од најчаробнијих земаља Европе. Финци настоје да буду стидљиви и уздржани на почетку, али, када вас упознају, отвориће вам се. Финци се усредсређују на здрав разум, реагују без напетости и тако чине да ствари функционишу. Уживајте у јединственом искуством двадесетчетворочасовног дневног светла лети и целодневне таме током арктичке зиме.

Тинејџери у Финској су доста самостални и уживају да проводе време напољу, чак и зими. Финска активна култура укључује вожњу бицикла, једрење, скијање, фудбал, атлетику и фински бејзбол који се оригинално назива pesäpallo. Ваши пријатељи из Финске често похађају школу за традиционалне и модерне плесове под називом vanhojen tanssit.

Породица домаћин и заједница

Породица је веома важна и сваки члан учествује у кућним обавезама.

Школа

Финска има један од најбољих образовних система на свету, тако да можете очекивати да часови буду и интерактивни и пуни изазова. Похађаћете локалну државну средњу школу где је школска година подељена у пет или шест семестара почевши од средине августа до краја маја. У сваком семестру, предмете које ћете изучавати интензивно јесу фински, шведски, стране језике, математику, природне науке, психологију, музичко, ликовно и географију. Нема потребе да будете превише званични према наставницима, већ их чак можете ословљавати личним именом.

A photo posted by Alya Diva (@alyaxdiva) on Aug 25, 2016 at 8:11am PDT

A photo posted by Bella? (@bellalogan11) on Nov 8, 2015 at 12:59pm PST

Језик

Фински језик је главни језик Финске. Шведски је такође званични језик, и оба се говоре у двојезичним областима. Основно познавање енглеског језика може бити корисно. АФС Финска ће вам обезбедити течајеве језика у првих неколико месеци размене или ће вам проследити материјале да сами учите језик пре поласка на програм размене.

Храна

Време оброка у Финској мање је формално него у другим земљама, тако да, током радне недеље, можете спремити оброк и појести га сами. Многе породице једу заједно викендом и тада детаљније разговарају о томе шта су радили претходне недеље. Оброци настоје да буду једноставни али хранљиви, укључујући месо, рибу, кромпире, тестенину, хлеб и млечне производе. Омиљено пиће им је кафа, чак и међу тинејџерима, уз коју често једу слатки хлеб који се назива pulla.

Mustikka pie ?? #finland

A photo posted by maddalena sandu (@maddalenasandu) on Aug 26, 2016 at 3:34am PDT

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени