Италијанска изврсна уметност, музика, храна и архитектура чине савршену позадину за друштво пријатеља и породице током вечери у лаганој шетњи илити на италијанском passeggiata. На врху сваке богатије историје стоји једна модерна европска држава која увек предводи у стилу и моди. Најбољи сладолед на свету, разноврсни оброци спремљени код куће, остаци Римског царства, Алпи прекривени снегом или сликовити приобални градови Јадранског мора помажу Италијанима да заиста живе слатким животом илити la dolce vita.

Тинејџери су навикли да буду самостални и да сами организују своје време дружећи се у кафићима, шетајући се, излазећи у плесне клубове или бавећи се спортом. Калчо, италијанска фудбалска лига, повод је многих славља Италијана, чији су тимови освајали неколико светских купова. Други спортови у којима би ваши другари из Италије могли уживати јесу кошарка, вожња бициклом или скијање, који су и најпопуларнији. Међутим, већина спортова се такође може овде играти.

Nothing you wear is more important than your smile. ?

A photo posted by Nurfarwizah Thiang (@zahthiang) on

Породица домаћин и заједница

Ученици на размени живе широм Италије, укључујући и острва Сицилију и Сардинију, и то обично у малим градовима. Уобичајено је да, а нарочито на југу, више генерација живи заједно под једним кровом. Оброци су друштвени догађаји који викендом или празницима трају сатима. Разговори могу бити веома узаврели, а бучне расправе уз доста гестикулација и наглашених израза лица одсликавају италијански начин комуникације.

Школа

Ученици у Италији похађају школу од понедељка до суботе у интервалима од око 8:30 до 13:30. Ако активно учествујете у школи, биће вам лакше да стекнете пријатеље.

Today we had P.E. AT THE BEACH… This is the only school that I will love P.E…

A photo posted by ZACHARY BENETATOS?? (@zacharybenetatos) on Sep 22, 2016 at 10:04am PDT

A photo posted by AFS54 ACT5033 (@babaiitoey) on Jun 5, 2016 at 3:08pm PDT

Језик

Италијански је званични језик, иако постоји неколико дијалеката који се разликују од града до града. Постоје значајно много група које говоре немачки и француски, као и комплексни ретроромански дијалекат који се говори близу границе са Словенијом. Како бисте се осећали лагодно са италијанском пре доласка на програм, обавезно похађајте наш онлајн течај. Онда када стигнете у Италију, ментор из ваше школе домаћина пратиће ваш напредак, помоћи ће вам да се уклопите у школу и научите италијански. Локални волонтери обезбедиће додатне часове италијанског језика у првих два или три месеца вашег боравка на програму размене.

Храна

Храна је извор задовољства и уживања за Италијане, који воле да уживају у ручку у друштву породице и пријатеља. Припремите се за велике порције, јаку кафу и укусне посластице. Фантастични хлебови и сиреви, пица без премца и паста представљају основу ове кухиње, заједно са плодовима мора, месом и поврћем. За десерт, постоји велики избор традиционалних пецива, укључујући тирамису, сочан колач чије име значи “повуци ме нагоре” због тога јер се, након тог колача, осећате задовољно и пуно.

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени