Норвешка је земља неодољивих глечера, фјордова и страствених љубитеља зимских спортова. Истражите традиционални народни фестивал или једну од најпознатијих средњевекових дрвених цркава у Норвешкој, које спадају међу настаријим дрвеним грађевинама на свету. Можда ћете чак видети спектакуларну аурору бореалис илити поларну светлост. Овде постоји снажна повезаност са историјом и иницијатива грађана. У специјалним приликама, неки Норвежани носе традиционалну одећу која се назива bunad. Током топлих месеца Норвежани свих узраста воле да буду напољу, да планинаре, пецају и да праве роштиљ.

Млади у Норвешкој често су укључени у ваншколске активности као што су спорт, музика, уметност и занати. Такође су веома популарне активности које организује заједница, извиђачи, Црвени крст и политички клубови. И као и остали тинејџери, викедном уживају у гледању филмова, провођењу времена у кафићима или на забавама.

Људи и заједница

Највероватније ћете живети у мањим руралним заједницама са популацијом испод 20 000 становника. Ваши родитељи домаћини највероватније ће очекивати да будете поприлично самостални, а ваши брћа или сесзтре домаћини могу имати послове са непуним радним временом. Викенди су обично резервисани за породицу.

Takk for kjempefint hyttetur! #Hytta

A photo posted by Mateo Grassini (@mateograssini) on

Школа

Највероватније ћете похађати средњу школу за више разреде у Норвешкој општег усмерења. Иако школе у Норвешкој не нуде много ваннаставних активности, многи вши пријатељи похађаће часове глуме, певати у хору или тренирати спорт ван школе. Наставници у Норвешкој вреднују иницијативу тако да би требало да у великој мери будете самостални и да не очекујете да ће вас редовно подсећати да урадите домаће задатке. Можете очекивати да ћете имати прилично неформалан однос са наставницима и обратите им се по имену.

Језик

Званични језик је норвешки. То је германски језик повезан са шведским, данским и исландским и има две званична облика писања – стандардни норвешки и нови норвешки. Неке ђколе могу вас укључити у часове норвешког за имигранте, а АФС ће проследити линкове и материјале који ће вам помоћи да научите језик.

Jeg elsker bær ???? #louktarnxnorge #louktarnutvekslingsår #afs #afs55 #afseffect #afsnorway

A photo posted by AFSer |1998's| 碧玉 | LOUKTARN (@chanissara__) on Aug 28, 2016 at 2:50pm PDT

Храна

Једно од најпопуларнијих јела у Норвешкој јесте риба, али људи такође једу пуно меса, кромпира, поврћа, млека и сира, а постоје и различити слаткиши. Комади хлеба са намазом такође су веома популарни и често се једу за доручак. Вечера је главни оброк у току дана, а омиљено јело су ћуфте са кромпиром и преливом. Иако Норвежани и даље цене национална норвешка јела, међународна кухиња имала је доста утицаја протелих деценија. Обавезно пробајте пицу и новершке такосе.

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени