Америка је имигрантска земља позната по великој различитости људи, култура, музике, хране  и спортова – и овде ћете наћи било коју климу, пејзаж или терен који можете замислити. Поп култура се налази свуда, спорт и вест преовлађују у већини разговора, и традиције се умногоме разликују у зависности од региона, етничке припадности и религије. Тешко је уопштити шта треба радити и видети када се понос сваког мање града, предграђа или већег града заснива на јединственим атракцијама, доприносима и начину живота.

Иако је у већини места у Америци центар живота средњошколаца школа, организације при заједници и цркви такође нуде клубове (од глуме до шаха), волонтерске организације и омладинске програме. После школе, велики број ученика тренира неки спорт. Преовладавају амерички фудбал, европски фудбал, одбојка, кошарка, атлетика, бејзбол, пливање и навијање. Средњошколске утакмице привлаче људе свих узраста. Викендом се иде на забаве, у куповину и омладина се дружи међу собом. Многе породице схватају образовање веома озбиљно јер је упис на факултет увек изазов, али истовремено желе да се њихови тинејџери и забављају.

.

Људи и заједница

Можете живети било где широм САД-а, иако већина АФС ученика живи у предграђима или мањим градовима. Не постоји типична америчка породица домаћин – ваша породица домаћин могу бити Афроамериканци, Американци шпанског порекла, Американци азијатског порекла или потомци различитих европских националности и етничких група. Правила домаћинства, заједно са навикама и оброцима, разликоваће се у зависности од породице, стога будите отворени према начину живота ваше породице домаћина. Углавном се од тинејџера очекује да помогну у припремању оброка и око поделе кућних послова. Вечера се сматра главним оброком у току дана, иако поенкад чланови породице могу јести у различито време због школских распореда и радног времена – а јела за понети такође су уобичајена.

American dinner ? #afseffect #afsusa #lenterakinantinusantara

A photo posted by mikocrot (@widi_miko) on

Школа

Процедуре, распореди и обавезни предмети умногоме се разликују од школе до школе. Школска година траје од августа или септембра до маја или јуна и то у интервалима од 8 до 15 часова. Година је обично подељена у два полугодишта. На почетку школске године, ученици се често састају са саветником који им помаже да одаберу пет или шест предмета за то полугодиште. У већини државних школа униформе се не носе.

Језик

Енглески је главни језик који се говори у САД-у, али много људи такође говори шпански или неки други језик у зависности од породичног порекла. Основно знање енглеског пре поласка на програм јесте обавезно.

A photo posted by Lynn Rathé (@lynntjeeee) on Jun 24, 2016 at 1:30pm PDT

A photo posted by Liene Žīgure (@llliene_) on Jun 20, 2016 at 9:37pm PDT

Храна

Од бургера до пилетине на роштиљу, од пице до пасте, од салате до сушија – све је то оно што чини америчку храну ових дана. Етничка храна свих укуса – мексичка, италијанска, кинеска, тајландска, јапанска, грчка кухиња – све се то може наћи и у најмањим градовима. Не пропустите добре старе америчке хотдогове, чорбу од шкољки или питу с јабукама и слатке кромпире који представљају домаћу кухињу илити “храна за душу” са југа Америке.

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени