Тамо где се Европа, Африка, Медитеранско море и Атлантски океан спајају, лежи Шпанија. Ова земља има фасцинантну историју, разноврсну културу и пет званичних језика: каталонски, баскијски, арански, шпански и галицијски. Прихватите разноврсне локалне кухиње, начине живота, фестивале, архитектуру и музику. Прошетајте кроз сјајне градове и села пуне разнврних боја и застаните поред једног тезги на којима се продају врући шпански уштипци (такозвани ћуроси) које умачете у врућу и густу чоколаду.

Фудбал је најпопуларнији спорт, где су навијачи страствено посвећени националном тиму, тазованим Црвенима Већину слободног времена тинејџери проводе возећи бицикл, играјући кошарку и одлазећи на концерте и предавања. Током викенда, млади у Шпанији иду на забаве, у биоскоп или се друже у кафићима или на локалним трговима.

Људи и заједница

Највероватније ћете живети у урбаном делу или предграђу Шпаније, чак и на Канарским или Балеарским острвима. Много породица заједно руча и вечера. Уживаћете у традицији дугих обрка који се састоје из више јела и сијести у сред дана – сијеста подразумева одлазак кући за ручак и кратку дремку. Чланови шире породице често посећују једни друге, нарочито током већих окупљања викендом.

A photo posted by Josh Mayo (@jvamayo) on Mar 25, 2016 at 7:52am PDT

Школа

Највероватније ћете похађати државну средњу школу која нуди велики број различитих часова попут шпанског језика, књижевности и физичког васпитања. Школа траје од понедељка до петка, у интервалима од 8 до 15 часова, али се може десити да неким данима по подне имате додатне часове. Такође је уобичајено да ученици ословљавају професоре по имену.

Језик

У Шпанији постоји 5 званичних језика – шпански, баскијски, арански, каталонски и галицијски. Пошто је Шпанија вишејезичка нација, 70 одсто ученика на размени живе у билингвалним заједницама гре шпански није први језик који се говори у школи и којим говори породица домаћин. Међутим,учење  шпанског језика обавезно је  у свим школама и многи људи су билингвални, тако да ћете свакако имати прилику да вежбате свој шпански. АФС нуди онлајн течај шпанског језика како бисте се припремили за програм размене.

A photo posted by Josh Mayo (@jvamayo) on Nov 2, 2015 at 1:05pm PST

Храна

Док сваки део Шпаније има своје кулинарске специјалитете, шпанска кухиња је углавном медитеранска уз употребу маслиновог уља, белог лука, црног лука, парадајза и паприка. Ручак је главни оброк у току дана и служи се око 14 или 15 часова, док вечера може почети и касније око 21 сат када се полако окупљају сви чланови породице. Рибе и морски плодови могу се наћи у изобиљу, али црвено месо и свињетина једу се скоро сваки дан. Уз традиционалне шпанске тапасе, можете пробати различите врсти хране. Не пропустите паељу (пиринач са поврћем и морским плодовима) и гаспачо (хладну супу од парадајза).

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени