Спектакуларни пејзаж ове земље подразумева Алпе прекривене снегом, травната брда на којима пасу краве и 1500 светлуцавих, кристално чистих језера.

Школе у Швајцарској веома су захтевне. Стога средњошколци обично раде домаће задатке током радне недеље. Многи од њих такође се баве ваннастававним активностима попут спорта, уметности или свирања музичких инструмената. За време викенда, тинејџери учествују у активностима заједнице као што су сеоски фестивали и историјским прославама. Имајте у плану да ћете често ићи на скијање или планинарење.

Људи и заједница

Највероватније ћете живети у немачком говорном подручју у предграђу или мањем граду, али неки ученици су смештени у руралној или урбаној средини. Породице у Швајцарској могу бити различите али већина њих су марљиве и скромне, са једним или двоје деце. За већину породица у Швајцарској веома је важно да да проводе време са својим најближима и да заједно учествују у раззличитим активностима. Већина породица у Швајцарској имају кућног љубимца, пса или мачку. Током викенда, породице углавном путују у посете широј породици или пријатељима.

Blue lake + old town = HEAVEN ❤️ #luzern #switzerland #lakeluzern #AFS #AFSswitzerland #

A photo posted by Erini Junita Sari (@erini_junita) on

A photo posted by Lucia Bonazzi (@lucia_bonazzi) on Sep 29, 2016 at 11:00am PDT

Школа

Ученици из Швајцарске веома су мотивисани и дисциплиновани када је у питању образовање и да је школски систем веома такмичарски настројен. Највероватније ћете похађати средњу школу – гимназију која представља припрему пред упис на факултет. Школски дан обиче почиње око 8 ујутру и траје до 18 часова, а средом се школа завршава око 12 часова. Постоји седам обавезних предмета који укључују националне и стране језике, математику, природне и друштвене науке, визуелне уметности и(или) музичко.

Језик

Са четири званична језика (немачки, француски, италијански и романш), Швајцарска представља идеално место за међународно образовање.

Швајцарско-немачки дијалекат се говори у немачко-говорним подручјима Швајцарске. Француски се говори у западном делу земље, а италијански на југу. Романш је језик који директно води пореко од латинског који је преживео и који се развио у изолацији алпских долина. Без обзира на то где ћете живети, претходно знање језика биће вам од велике користи и пожељно је – најмање ниво Б1 за немачки, француски или италијански, прописан Заједничким европским референтним оквиром за стране језике (The Common European Framework of Reference for Languages). Такође ћете имати прилику да похађате интезивини течај језика током првих недеља вашег програма, а АФС Швајцарска ће вам обезбедити лиценцирани инлајн течај језика.

A photo posted by Mika (@meecarlao) on Jun 17, 2016 at 11:20pm PDT

A photo posted by Irene Grossetto (@gin90611) on Sep 12, 2016 at 12:38pm PDT

Храна

Здрави оброци веома су важни породицама у Швајцарској, а швајцарска кухиња се углавном заснива на француској и немачкој кухињи. Једно од познатих јела јесте фонду, у коме се сиреви ементалер и гријер топе уз бело вино и једу са коцкицама хлеба. Швајцарско-немачко национално јело је исецкани, хрскави, пржени кромпир који се назива Rosti. Швајцарска чоколада је позната широм света и сви је воле.

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени