Допирући до арктичког круга, Шведска је углавном прекривена шумом и најдужом обалом у Европи. Швеђани су веома привржени природи, а након дуге и оштре зиме, они уживају да у топлијим месецима буду напољу и време проводе пливајући, планинарећи  и посећујући породицу и пријатеље. Јединствени призор који се може видети лети јесте такозвано поноћно сунце када је сунце видљиво 24 сата у дану у трајању од два месеца. Швеђани су посвећени процесу одрживости, што их чини предводницима у органској пољопривреди, рециклирању и обновљивој енергији.

Већина тинејџера у Швеској слободно време проводи тако што иду на концерте, у биоскоп и окупљају се са пријатељима. Бицикл је најчешћи вид превозног средства. После школе и викендом, можете се дружити са пријатељима у омладинским центрима која се називају fritidsgård, где можете играти друштвене игре или се дружити. Љубитељи спорта ће уживати у Шведској играјући хокеј на леду, фудбал, тениц или скијајући.

Људи и заједница

Већина Швеђана живе у мањим, руралним градовима, а док су већи градови саврмеени и више насељени, маљи градови сачували су свој древни шарм уз средњевековне улице и архитектуру. Можете бити смештени широм Шведске, иако већина породица домаћина живе на селу или у мањим градовима. Узајамно поштовање између родитеља и деце негује се од малих ногу. Швеђани цене личну слободу и поузданост, тако да ће ваше одговорности око куће и школе одсликавати те вредности. Кућни послови су обично једнако подељени међу члановима породице у малим и уредним кућама.

Школа

Школа у Шведској почиње средином августа и траје до средине јуна у временским интервалима од 8 ујутру до 15 или 16 часова, иако се распоред разликује међу програмима. Ваш распоред часова може бити одређен у складу са вашим интересима или часовима које све већ изабрали. Школе у Шведској нуде велики број различитих школских предмета, али природне и друштвене науке представљају приоритет за многе. Без обзира на шта одлучите да се усредсредите, очекујте да ћете имати енглески, шведски и математику као обавезне школске предмете.

Језик

Швеђани говоре шведским језиком, иако скоро 90% људи такође говори енглески језик, јер је од 1849. енглески постао обавезни школски предмет. Многи Швеђани говоре и трећи и четврти језик поприлично добро. Не морати знати шведски пре него што кренете на размену, али неке основе свакако ће бити од помоћи. АФС ће вам пружити подршку у учењу језика пре и током програма размене тако што ће вам обезбедити материјале за учење и часове језика.

Храна

Типична шведска јела обухватају кромпир, сир, морске плодове, месо, свеже поврће, салате и сендвиче са  намазом. Smorgasbord, односно, разноврсни шведски сто, типичан је за посебне прилике. Ћуфте, димљени лосос и бруснице су популарни деликатеси.s.

Информације о размени ученика

Сазнај све што те занима о Интеркултуриним програмима размене ученика: услови учешћа, доступни програми, актуелни конкурси, искуства ученика и још много тога налази се на линку доле.

Више информација о размени