Интеркултуру су основали радници у образовању који су препознали потребу да се младима у Србији омогући да учествују у међународним разменама и кроз непосредно интеркултурално искуство развију знања, вештине и ставове који су им потребни да постану грађани света.

Удружење Интеркултура су 2008. регистровали људи који су осамдесетих година и сами учествовали у АФС програмима размене. Ови програми су постојали у Југославији у оквиру тадашњег Каравана, Бироа за међународну размену омладине и студената, од 1966. до 1992., када су се због несрећних догађаја у региону угасили. У периоду од 1966. до 1992. у овим програмима је учествовало око 800 омладинаца из Југославије, док је око 600 младих из страних земаља било на годишњим или краћим програмима размене у Југославији.

Интеркултура је прибавивши формалну подршку Министарства просвете и Министарства спољних послова почела да спроводи програме међународне размене ученика. Oд 2008. године из Србије је на годишње и тромесечне програме размене отишло преко 100 ученика, колико је отприлике у Србији боравило страних ученика на размени. Поред годишњих и тромесечних размена ученика, Интеркултура je организовала и велики број размена одељења, у којима су учествовале десетине средњих и основних школе из целе Србије.

Интеркултура је 2010. званично постала огранак мреже АФС интеркултурални програми у Србији и активан члан Европске федерације за интеркултурално учење (ЕФИЛ), кровне организације за АФС у Европи.

Данас Интеркултура има разгранату мрежу чланова, односно волонтера, широм Србије, који у својим местима реализују образовне активности. У Београду постоји канцеларија организације која пружа административну подршку.

Историјат АФС-а

Engaging with my community; meeting people from around the world

„Joining my local group of AFS volunteers gave me the opportunity to develop many skills, such as how to work in a team and interact with people from different backgrounds. As an AFS volunteer, I am more engaged in my community and I meet people from all over the world. Helping students, teachers and families embark on intercultural learning adventures makes me appreciate the importance of world peace and intercultural understanding.”

—Marcela Vazquez, AFS Argentina volunteer