WWI

АФС је организација старија дуже од једног века. Име потиче од American Field Service (AFS), хуманитарне организације која је настала 1915. године, по избијању Првог светског рата. Тада су се млади Американци који су живели у Паризу организовали да као добровољци превозе рањенике са фронта и на тај начин помогну да се ублаже катастрофалне последице рата. С обзиром на то да су чланови организације били истакнути интелектуалци тог времена, какав је био један од оснивача, професор Пјат Ендрју (Piatt Andrew), активност организације се након Великог рата преселила на универзитете са циљем развијања међународних веза. По избијању Другог светског рата, поново су се активирали амерички добровољци, предвођени Стивеном Галатијем (Stephen Galatti), који су амбулатним колима превозили рањенике с фронта у многим земљама где су се водиле битке – у Француској, Немачкој, Италији, Индији, Бурми, Северној Африци, и на Блиском истоку.

WWII

По завршетку Другог светског рата чланови АФС-а одлучили су да успоставе програме међународне размене ученика, како би се припадници различитих народа боље упознали и развили међусобно разумевање, чиме би се спречили конфликти и ратови. Први ученици на размени су у САД стигли 1947. а убрзо потом су и амерички средњошколци почели да одлазе у друге земље на програм размене. Постепено се све већи број земаља укључивао у програм, који је 1971. године постао мултинационални програм размене, што значи да то више није била размена између САД и других земаља, већ су ученици широм света добили могућност да путују у многе друге земље.

Toком наредних деценија, АФС организација је развила програм размене, фондове за стипендије, образовне циљеве и материјал, развијала међународну мрежу националних организација и партнерства с институцијама. У то време АФС програми постојали су и у бившој Југославији.

80s

Данас је АФС најистакнутија организација за програме размене у свету, која броји преко 40.000 активних чланова – волонтера, преко које у разменама сваке године учествује око 13.000 младих. Организација је стекла статус консултативног партнера Унеска на пољу глобалног образовања и интеркултуралне размене, и прославила је век постојања великим симпозијумом у седишту Унеска у Паризу, где је некада давно све почело.

Прочитајте историјат Интеркултуре