Суботица је још једанпут оправдала свој статус интеркултуралног места и од 2. до 8. марта је са Текстилно-уметничком школом из Бергама организовала размену одељења. Ученици Гимназије „Светозар Марковић“ су ове недеље угостили једанаесторо Италијана са којима су уживали у целодневном дружењу као и у вечерњим изласцима, али зато и вредно радили заједно на презентацијама о својим државама које су представили ученицима и професорима суботичке гимназије.

Поред дружења у Суботици, биле су организоване посете Београду и Новом Саду након којих су Бергамовци ипак одлучили да је Суботица најлепша. 😀

Путовања, дружења као и радионице су обема странама пружили прилику да сагледају свет из потпуно новог угла, иако је цело искуство само трајало недељу дана. Ево шта Ђорђо Роки (сада љубитељ српске културе) има да каже о свом искуству у Србији.

„Нисам пре имао овакво искуство, али сада сам октрио да је ово нешто дивно. Заиста се развијеш као личност.“

Ђорђо Роки
Ђорђо Роки, учесник размене одељења

На питање да ли ће му недостајати Србија одговорио је са једним тужним, „Превише…”.

Видно задовољни овим искуством ученици и професори, како страни тако и домаћи, били су тешког срца у среду кад је дошло време растанка. Срећом, нико неће морати да тугује предуго јер већ у новембру се организује посета нашим пријатељима у Бергаму где очекујемо да нам они узврате истом мером.

Желео бих пуно да се захвалим организаторима професору Александру Славову и професорици Јелени Степанов Атиссано, као и нашим пријатељима у Бергаму. У име свих нас, хвала за ово дивно искуство.

 

аутор текста је Мирон Петрик Поповић, члан породице која је угостила ученика на размени у Србији из Италије