У оквиру пројекта Сусрети који мењају све(с)т, ученици Шабачке гимназије посетили су своје вршњаке у Цељу у Словенији и упознали се са њиховом културом, док су шабачки професори и представници градске власти имали прилике да стекну увид у рад словеначких колега. Пројекат Сусрети који мењају све(с)т, подржала је Градска управа Шабац, а прилику да посете Словенију добили су и највреднији волонтери Интеркултуре из Шапца. Након посете Шапчана Цељу у октобру, очекује се узвратна посета Словенаца на пролеће следеће године.

Шабачка гимназија је последњих неколико година за редом домаћин учесницима програма међународне размене средњошколаца у Србији, па су волонтери Интеркултуре из овог локалног огранка већ искусни у дочеку и пријему ученика из свих крајева света, као и у представљању српске културе и начина живота. Ова искуства су им била инспирација да учествују у програму размене са словеначком гимназијом из Цеља.

посета Шабачке гимназије Цељу

Учеснике програма у Словенији је дочекао богат културни, уметнички и забавни програм. Хор Прве гимназије у Цељу извео је нумере на словеначком и српском језику, а ученици и професори Музичке школе Цеље приредили су концерт озбиљне музике и изложбу о развоју виолинског образовања у Словенији од почетка 19 века. Током обиласка града Цеља, ученици су посетили Градски музеј и градску тврђаву При Кметец. Шабачки средњошколци и професори искусили су један дан наставе у Првој гимназији у Цељу, која следеће године слави 210 година постојања.

На крају посете, заменица градоначелника Цеља, мр Дарија Турк посебно је нагласила значај дружења и размене искустава младих људи са циљем да једни и други, захваљујући оваквим дружењима, у своју земљу донесу нова позитивна искуства и унапреде пријатељство Србије и Словеније.

На ученике и професоре из Шапца највећи утисак оставила је чињеница да ово није била само званична и протоколарна посета, него и сусрет људи који умеју и желе да се друже, поштују и воле друге људе. Волонтери Интеркултуре, Шабачка гимназија и град Шабац радују се узвратној посети словеначке делегације.