Одувек ме је занимао свет изван граница свакодневне рутине и то је један од разлога зашто сам се пријавила за размену. Радозналост о другим културама и обичајима се још више развијала када је моја породица постала породица домаћин. Схватила сам да ми ово искуство може помоћи и да упознам себе, јер то је оно чему би требало сви да тежимо у свом животу ако желимо да заиста будемо срећни.

Сада уживам делећи обичаје и навике који су део мене, а којих нисам ни била свесна док нисам открила друге, веома различите. Као, на пример, прослављање рођендана. Овде је обичај да слављеник, након дувања свећица, загризе један део свећице седећи испод стола, а затим кратко јаукне. За Португалце је то уобичајено и не размишљају о томе, док сам ја имала милион питања, како и зашто се то ради.

Марица Раковић

Такође, још једна ствар на коју се навикавам је храна, која често уме да буде сирова. Замислите, за ручак вам сервирају скоро потпуно сирову пљескавицу! Али све је то културна разлика која вас учи да поштујете друге и да „другачије“ не мора да буде ни добро ни лоше.

У оваквим ситуацијама веома је важна комуникација, разговор међу члановима породице. Веровали или не, још увек нисам имала конфликт са својом породицом, управо зато што разговарамо. Много. И о свему. Осећам слободу да кажем све што ме мучи, изненади или обрадује. Свиђа ми се што дан увек завршавамо заједно, за вечером разговарајући о протеклом дану. Викенде проводимо на плажи и обилазећи разна места у Португалу. Мој живот се одвија претежно у Лисабону, иако живим у предграђу. Град заиста одузима дах! За сваког постоји нешто. Мени се често дешава да ме опије атмосфера којом одише место на ком се налазим! Свакоме бих пожелела да види и осети оно што ја тренутно проживљавам!

Марица Раковић

И чари слушања и учења новог језика су драгоцене као и све остало. Може да буде исцрпљујуће, али је забавно! Најбоље је слушати своје вршњаке у школи, јер они су слободнији у говору и често, начин на који говоре, гласно и помало пискаво, засмејава ме до суза!

Људи су веома топли и воле своју земљу, па се према томе труде да што више уживаш и да те науче да гледаш њиховим очима на околину која је заиста драгоцена!

Ово искуство не могу поредити ни са чим другим, јер ништа слично нисам доживела, али могу да вам кажем да, ако размишљате да се пријавите за размену, да је то једна велика прилика за упознавање света и разумевање других, као и самих себе!

Saudades e beijinhos de Portugal,
Марица