Овде сам већ више од два месеца и могу вам рећи да почињем да се осећам као код куће.

У почетку, када је школа почела, није било лако и био је велики шок за мене, али сада сам се навикла на цео нови систем и сада је лакше. Остали ученици и наствници у школи ми увек објасне када ми нешто није јасно и вољни су да помогни било када.

Упознала сам много различитих људи, различитих веровања, различитих култура, али увек кажем себи: „Америка, ништа није неуобичајено“. Захваљујући Интеркултури, имам прилику да стекнем пријатеље широм света. Оно што могу рећи о школи у Америци и образовном систему јесте да није лако као што људи причају. Имам мање предмета него у школи у Србији, али се очекује да о сваком предмету знам све што се може научити о њему.

Мина Стојић са другарицама

Фудбалске утакмице су најбољи и најзанимљивији део средње школе у Америци. Највише ме је изненадила атмосфера у којој уживаш једући америчку „здраву храну“ и лудој публици која неуморно навија, као и позитивној енергији. Ако учествујеш у дешавањима током полувремена као што су плесни тим (у ком сам ја) и марширајући бенд, осећај је још лепши!

На школској утакмици са другарицама из одељења

Природа у Миннесоти је прелепа, има више од десет хиљада језера у целој држави. Мој хост тата, сестра и ја смо ишли на пецање и ја сад поносно могу реци да знам да пецам.

Моја хост сестра и ја на пецању

Ишла сам и на догађај који се виђа само у америчким филмовима – homecoming dance, за који су људи овде причали да је веома забаван, али могу вам рећи да се америчко схватање журке не подудара са схватањем тог појма у Србији.

Фотографија поводом плеса добродошлице за нове средњошколце

Припремање за Ноћ вештица је почело јер је у САД-у један од најпопуларнијих празника. Недавно сам ишла сам својом хост породицом у куповину бундева и сакупљање јабука од којих цемо правити чувену америчку питу. такође сам уживала у преукусном, домаћем соку од јабуке. Радујем се Божићу и једва чекам да видим како то уживо све изгледа!

Куповина бундеви за Ноћ вештица

Моја порука за ученике који желе да се пријаве и буду ученик на размени јесте да ово искуство уопште није лако као што се чини, али је прелепо, помало лудо и незамисливо, као и искуство које отвара видике. Само замисли колико нових људи ћеш упознати! Оно што је сигурно је да ћеш постати снажнији, са више самопуздања и зрелија особа која ће моћи да постигне у свом животу шта год пожели.

Ја сад одох да играм карте са својом америчком сестром, а ви ако размишљате да ли са се пријавите за овај програм, дефинитивно урадите то!

Поздрав из Минесоте,

Мина Стојић