Индија, као веома културолшки разнолика земља, ученицима нуди веома високо међународно признато образовање. По мом досадашњем искуству могу рећи да уживам у прилици где учим предмете и науке у којима се заиста проналазим. Веома је ретко да ученик добије прилику да се школује у међународном, продуктивном окружењу. На колеџу учимо о разним стварима почевши од моралних вредности до вештина које се могу применити у животу и каријери. Сваки ученик је окружен инспиративним људима, захтевним часовима и пројектима. Оно што ме је мотивисало је жеља да боље упознам себе, своје вредности, као и одговорности. Током мог програма, желела бих да усавршим креативно изражавање, те због тога радим на вештинама говорништва и културалног амбасадора, како бих успела да ученицима приближим своју културу.
Уз помоћ АФС-а ученик је способан да се осамостали, сазри и ради на свом усавршавању. Волела бих да цитирам професорку енглеског језика из своје школе, која свакодневно мотивише ученике разноликим ваннаставним активностима која каже: “Све док постоји воља за учењем, никада нисмо стари, све док мислимо да знамо превише, заправо нисмо ни почели да учимо.”

Испред школе коју похађам ове школске године
АФС отвара врата ка свету и омогућава да упознамо вршњаке и људе из других култура

Моја породица домаћин је модерна индијска породица. Веома су скромни и образовање стављају на прво место. Са хост мамом учим дизајн у њеној фирми и заиста ми помаже на креативности. Хост тата је веома инормисан и вољан да прича о политичким дешавањима, као и да сазнаје и учи о култури Србије. Заједно радимо на мојој културолошкој књизи. Најлепша дешавања су нам била прослава славе, моје певање на језику Маратхи песме Рупери Валут и певање хост маме српских традиционалних песама, и припремање српске хране. Поред љубави и пажње које делимо, школске активности, пројекти и обавезе много су лакше.

Мама и тата
Шира породица

Град у коме се налазим има 6 милиона становника. То је метропола где увек може нешто да се види, посети или ради. Међутим, зарад споствене сигурности, ученици немају прилику да истражују град, те је за сада моје омиљено место школска планина и стаза за спортске активности.  Уколико желите искуство које ће вам променити животне видике, Индија је једна од таквих култура ће вас оставити без даха све док сте спремни на велике промене и толеранцију. У Србији различитости се дешавају из региона све до већих градова. Међутим, уколико желите да искусите разноликост мерену у малим километрима, Индија не може бити боља прилика.

Другарица из Француске и ја уживамо у јелу Пани Пури, које смо једном приликом заједно припремале на кулинарском такмичењу. Из свакодневне исхране и велике количине меса, многе ствари недостају у Индији, међутим нису незамењиве. Индија је земља где се у великим количинама једе вегетеријанска храна, што је знатна промена и може допринети здрављу. Храна коју сам припремала са породицом има исти укус као и у Србији. Индијска храна се једе рукама, десном руком, док се лева рука држи подаље од оброка. Индиан тали је велики тањир пун малих количина хране, што је типично јело Махарасхтре, региона у коме се налазим. У почетку храна је била веома зачињена. Временом, навикла сам се на другачије укусе.

Оброк у Индији

Званични језик у Индији је енглески, као и на колеџу, а локални језик је маратхи. Поред АФС часова, породица прича локалним језиком, као и енглески, те се увек можемо разумети. Окружење, пријатељи и породица су увек спремни да поделе занимљивости на локалном језику, као и нове речи. У почетку ми је било заиста тешко да научим изговарање одређених речи и да учим песме на локалном језику. Породица домаћин ми је помогла у превазилажењу препрека.

Школа у Индији је захтевна, али нуди веома велику разноврсност у виду активности које пружа. Колеџ је опремљен теретаном и базеном, те ученици могу да раде на одржавању спортског духа и физичке активности. Уживам у школској библиотеци која садржи феноменалне књиге на енглеском језику, а школска просторија за учење одише позитивном енергијом и вредним радом. Најтеже искуство су испити и тестови на крају семестра, као и наставни пројекти. Школа је пуна ученика из целога света, па је свакодневно размењивање информација и занимљивости најбољи део! Поред школе, учланила сам се у интернационални институт, где проводим доста времена учећи пословни енглески и математику.

Моје одељење

Пуно поздрава из шарене Индије,

Катарина