こんにちは!

Зовем се Милош Влаинић и ученик сам из Београда. Тренутно сам у Јапану, где проводим ову школску годину.

Одувек ме је привлачила идеја да проведем једну школску годину у некој другој држави, и да у исто вријеме упознам неку нову културу. Када сам први пут чуо од моје сестре за АФС програм, одмах сам знао да морам да идем и да је то прилика која се јавља само једном у животу и да ће ми много значити касније у одрастању и даљем животу.

 

Нисам хтео да идем у Европу или Америку пошто су то културе које су већ поприлично познате свима. Одувек сам желео неко потпуно другачије, егзотичније искуство и због тога сам се одлучио за Јапан. Увек сам мислио да је Јапан нација коју сви погрешно схватају. Након ових осим месеци, и даље нисам ни једном пожалио што сам отишао. Да, увек ће бити ствари и људи који ће вам недостајати. Међутим, верујте ми на реч, размена, поготово на годину дана, такво је невероватно и специфично искуство да, ако донесете одлуку да одете на размену нећете зажалити ни један моменат.

Ја тренутно живим у предграђу Нагоје у породици која је стварно дивна. Живим са мамом, татом и двојицом млађе браће. Они су отворени и немамо никаквих проблема. Са браћом се односим ко да су моја а они тако исто. Заједно смо прославили Нову годину и приредили су ми дивно изненађење за мој рођендан.

Моја породица домаћин
Прослава Нове године
Прослава мог рођендана

Средња школа у Јапану углавном јесте мало старомоднија и тачно је да ученици чисте простор после часова. Часови трају 50 минута, али то су све ствари које после месец дана више нису битне. Јапански језик није лак, али пошто сам почео да га учим неколико година раније, било ми је лакше када сам стигао у Јапан да се споразумем барем за почетак. Сви професори су добри и хоће да помогну и стварно се труде. Програм јесте поприлично лаган али јесте да зна бити досадно , то је велики бенефит са обзиром да је јапански језик јако тежак и да ће вам бити лакше за учење. Школа већином траје од 8:45 до 15:30.  Међутим, ако сте члан неког клуба то може да потраје и до 18:15.

Сви воле разноврсну храну и воле кад ученици на размени нешто направе. Тако да ако волите да кувате не бојте се, сви би радо да пробају разну храну.

Опробао сам се у спремању наше хране

Знам да је тешка одлука напустити школу и пријатеље и живот на који сте навикли, поготово када је та држава далеко као Јапан, али верујте ми то је једно дивно искуство.

Архитектура у Јапану никога не оставља равнодушним
У јапанскох природи човек може пронаћи мир и спокој

Надам се да ће се неко одлучити да оде у Јапан и ове године као што сам је прошле, и желим му све најбоље!

Пуно поздрава из Јапана,

Милош