Привет!

Зовем се Маријана Топић и ову школску годину проводим у Русији.

Када сам први пут чула за АФС и програм размене, знала сам да је то пут којим желим да идем и да имам шансу коју не смем да пропустим. Нисам се покајала ни једне секунде! Поносна сам на своју одлуку да годину дана проведем у другој држави, ван зоне комфора и да на тај начин боље упознам себе и свет који ме окружује.

Тек када упознамо други народ, културу и језик, почињемо боље да разумемо својe. Размена нас учи да прихватамо различитости и да не верујемо стереотипима, као и да пред изазовима и тешкоћама не треба да се предајемо.

Ово незаборавно искуство, изабрала сам да проведем у Русији. То је била дефинитивно одлична одлука! Русија је држава богата историјом, културом, традицијом, прелепим градовима и природом. Међутим, оно што је на мене оставило највећи и најлепши утисак, јесте руски народ. Руси су веома гостољубив и дружељубив народ, који је увек спреман да помогне.

Залазак сунца на Волги

Тренутно живим на југу државе, у Астрахану, са породицом домаћином. Поред родитеља, овде имам и 3 сестре и брата, тако да нам никада није досадно. Од првог дана су ме прихватили као свог члана и имам јако леп однос са њима. Сваки викенд проводимо заједно, идемо у обилазак града, биоскоп, позориште.. Труде се да ми што боље представе руску културу и обичаје, али се исто тако интересују да сазнају што више о Србији и нашем језику, због чега ми је јако драго.

Са млађим сестрама

Оно што сам приметила, за нешто више од 3 месеца, колико сам овде, је да су наше културе и менталитети доста слични. То ми је на почетку доста помогло, па сам се брзо уклопила у њихов начин живота. Као разлику бих истакла то што су Руси јако затворени према непознатим људима и што им је потребно време да боље упознају особу, како би ступили у неки контакт са њом. На почетку, можда делују као хладан народ, међутим, напротив, велика су супротност томе. Пријатељи су им као и породица, веома битни.

Позориште у мом граду

Што се тиче хране, то је посебна прича. Увек се нађе неки повод, да се сви окупе и заједно лепо поједу. Чај је обавезан и незаобилазан, уз њега увек иде неки слаткиш. Прво питање, када дођемо код неког у госте је увек „Хоћеш чај?“. Руска кухиња је разноврсна и јако укусна. Ту су чувени „блины“ (руске палачинке), пељмени, борщ (позната чорба) и још много тога.

Школе нам се доста разликују. Овде су униформе обавезне, субота је радна, професорима се обраћа именон и патронимом, а домаћи задатак се задаје сваки дан. Такође, неки предмети нам се разликују. Овде постоји предмет ОБЖ (одбрана и заштита), где на неким од часова, ученици уче како да саставе пушку. Имају укупно 11 разреда, тако да многи заврше школу већ са 17 година. Разред ми је одличан! Од првог дана школе су ме лепо прихватили, тако да имам осећај да их познајем годинама. Срећни су што могу да упознају некога из друге државе и на тај начин науче нешто ново, занимљиво. Већ доста њих зна да се представи на српском и каже неке основне фразе.

Наши језици имају сличности, међутим и доста разлика. Свакако да је нама из Србије лакше да научимо руски, од рецимо Италијана или Француза, али њихова граматика и акценти знају да задају главобоље. Ја сам имала добру основу руског и пре доласка, па ми је то доста помогло. После редовних часова у школи, имам додатне часове руског са волонтерком, који трају и по 3 сата. Од велике су ми користи и приметим велики напредак.

„Размена није година у животу, већ живот у години.“

Ову реченицу сам чула много пута пре размене, али сам тек сада почела да разумем њено право значење. Размена је дефинитивно живот у години! Ово искуство не бих мењала ни за шта. Прошло је тек 3 месеца, а ја сам упознала толико дивних људи из целог света, научила и видела много тога.

Друштво са размене

Свим средњошколцима препоручујем размену, ово је прилика која се јавља једном, а обликује нам даљи живот. Мислим да око учешћа у програму, нико не треба да има дилему. Међутим, ако имате дилему око избора државе, Русија је моја топла препорука и одличан избор!

Пока!

Маријана