Анастасија Гончарова, ученица из Новог Сада, учесница је програма размене и школску 2018/2019. годину проводи у Швајцарској.

Овде сам већ више од месец дана, те сам одлучила да поделим са вама своје прве утиске. Прве недеље је било јако тешко јер сам морала да будем стално концентрисана и увек сам била уморна јер сам све време слушала страни језик. Пошто овде нико не говори енглески, у почетку смо се споразумевали различитим гестовима и невербалном комуникацијом. Међутим, то се испоставило да је добро јер ћу тако брже научити немачки језик.

Пејзаж као са рекламе за чоколаду

Живим у градићу Гурзелен који се налази у бернском кантону. То је брдовит градић са природом која одузима дах. Школа у Швајцарској се разликује јер доста тога се ради доста практичних ствари. Примера ради, Ове недеље се у школи организује „Недеља пројеката“ и ту доста путујемо јер имамо пројекат о самој држави Швајцарској. Један дан смо спремали швајцарску храну, а други дан смо ишли на камповање. За који дан моја група и ја смо се договорили да идемо у Базел како бисмо посетили неколико музеја и написали извештај о томе. У разред сам се супер уклопила, имам пуно другова и одељенски старешина ми такође пуно помаже.

Моја породица у Швајцарској се труди да ми помогне да се што пре уклопим у начин живота у Швајцарској. У мојој породици у Новом Саду имам једног, а у породици домаћину чак три млађа брата! Лепо се слажемо и уз њих учим немачки језик. Разговарамо о свему са мамом и татом и увек су ту да ми помогну. Не третирају ме као госта, већ као члана њихове породице. Пре неколико недеља, ишли смо заједно на језеро где смо веслали на даскама за сурфовање. Било је то необично, али занимљиво искуство за мене.

Мој браћа и ја на језеру

Пуно поздрава из Швајцарске,

Анастасија