Здраво свима!

Зовем се Војин, долазим из Београда и ученик сам Математичке гимназије. Учесник сам годишњег програма размене у Русији. Ове школске године живим у руском граду Кирову где такође похађам Математичку гимназију.

Тешко је набројати све што се десило што је утицало на моју одлуку да одем на размену. Међутим, свакако морам да захвалим својој рођаци која је на месец дана ишла у Јапан. Од ње сам први пут чуо за АФС програме размене, тако да се може рећи да је одатле све почело.

Много волим своју породицу. Трудимо се да сваки викенд радимо нешто заједно. Тако су ме на пример пре око месец дана повели у оближње село да с њима берем печурке. Чак иако су ми на крају руке и ноге промрзле, заиста ни за шта не бих мењао то искуство.

Брање печурака са породицом домаћином

Често идем у шетње са својом породицом и волимо да проводимо време у природи. Једном ме је брат домаћин одвео у локалну ТВ станицу где сам имао прилике да се упознам са водитељима и да учествујем у једној емисији.

Моја породица домаћин
Посета локалној ТВ станици

Што се тиче школе, има много заједничких одлика са мојом школом у Србији. Али, има и разлика. На пример, у свакој руској школи се налази трпезарија, одећа је формалнија, а и усред часа може да зазвони звоно за вежбу изласка из школе у случају пожара. Такође, они имају и много прослава, као на пример дан свих школа, Дан страних језика и Дан учитеља. А потрефило се да ове године моја школа прославља и 30 година оснивања!

Другови и ја са прославе тридесетогодишњице школе

У школи сам сам се једном нашао у улози професора и одржао час српског језика како бих своје другове детаљније упознао са српским писмом, културом и обичајима. Није им било тешко и мислим да су уживали.

Ја као професор српског језика

Више од свега волим да представљам своју земљу, језик и културу. Тако добијам и прилику да вежбам свој руски. На пример, пре пар дана је мом тати домаћину био рођендан и ја сам пробао да му направим колаче урмашице које бака мени прави сваки пут кад јој дођем у госте. Било је тешко, али сам успео. Поносим се сваким новим искуством стеченим овде!

Готови колачи!

Тек је два месеца прошло, а имам осећај да годинама живим овде. Једва чекам да видим шта ће следеће да буде!
Пока,
Войин