ЛОКАЛНИ ЦЕНТАР ИНТЕРКУЛТУРЕ У ЗАЈЕЧАРУ ПРИМИО УЧЕНИКА СА НОВОГ ЗЕЛАНДА НА ГОДИШЊЕМ ПРОГРАМУ РАЗМЕНЕ СЕДЊОШКОЛАЦА

У Зајечар је стигао Оскар – ученик с Новог Зеланда чији програм размене траје од фебруара до децембра, у складу с календаром школске године за јужну хемисферу. Хвала волонтерима у Зајечару, а Оскару желимо много успеха на размени!

СЕЛЕКЦИЈА У ДРУГОМ КОНКУРСНОМ РОКУ

Селекција кандидата који су се пријавили за годишњи и тромесечни програм размене ученика у другом конкурсном року одржана je 9. фебруара у седишту Интеркултуре. Након обављених разговора са кандидатима и њиховим породицама, овим средњошколцима ће бити саопштени резултати селекције. Програм су припремиле и водиле волонтерке Маја Делић, Ана Миладиновић и Тамара Спајић.

ОРИЈЕНТАЦИЈА НА СРЕДИНИ БОРАВКА ЗА СТАНЕ УЧЕНИКЕ

Оријентација на средини боравка за стране ученике који ову школску годину проводе у различитим градовима Србије одржана је 1-3. фебруара у Београду. Ученици су имали прилику да се осврну на протекле месеце и да размисле о циљевима које желе да остваре до краја програма размене. Догађај су организовале и водиле Александра Грбовић, Тијана Марјановић, Владислава Јајчевић и Пава Стојаковић.

ОДРЖАН ЗИМСКИ КАМП У РУСИЈИ

Међународни зимски камп за руске средњошколце и стране ученике на размени одржан је у Москви 3-9. јануара. Тим волонтера који су чинили 18 руских волонтера и наша волонтерка Олга Стефановић организовао је активности за учеснике кампа. Програм кампа је поред забаве садржао и едукативне радионице. Олга је имала прилику да одржи презентацију о Србији, да држи часове српског језика и да кроз цео камп води групу од 15 ученика заједно са још једним волонтером.

СЕМИНАР ЗА КООРДИНАТОРЕ РАЗВОЈА ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Захваљујући прилици да угости овај међународни догађај у Београду, Интеркултура је добила могућност да на овом семинару учествује чак 5 њених представника – Дуња Живановић у име канцеларије и 4 волонтера који се баве питањима развоја локалних огранака организације: Оливера Василијевић, Марија Вељић, Олга Стефановић и Александра Грбовић. Заједно с колегама из осталих земаља које припадају Европској федерацији за интеркултурално учење дискутовале су о новој АФС стратегији на светском нивоу, развоју локалних центара и различитим аспектима волонтирања.

ПРЕДСТОЈИ:

ВЕЛИКИ НАЦИОНАЛНИ СЕМИНАР ЗА ЧЛАНОВЕ ИНТЕРКУЛТУРЕ

Годишњи семинар за чланове Интеркултуре ће се одржати од 5. до 7. априла 2019, а домаћин ће бити локални центар Интеркултуре у Суботици. Заинтересовани чланови треба да се пријаве одговору на мејл [email protected] до 15. фебруара. Као и сваке године, Интеркултура покрива трошкове смештаја, хране, програма и превоза. Пошто је број места ограничен, у случају да има више пријављених него места, предност да учествују добијају активни волонтери.