Десет стипендија за десет година Интеркултуре

Поводом десетогодишњице Интеркултуре и програма размене ученика у Србији, Интеркултура је обезбедила десет делимичних стипендија за учешће у годишњем и полугодишњем програму размене у школској 2018-19. години.

Сви заинтересовани кандидати који испуњавају услове конкурса могу се пријавити за пакет стипендија поводом десетогодишњице Интеркултуре. Свака стипендија покрива део трошкова учешћа у програму размене, а ученици треба да покрију 2.800 евра (у динарској вредности) до пуне цене програма.

Стипендија не покрива трошкове добијања визе, дозволе боравка и индивидуалног џепарца. Ученици који не испуњавају услове за ову стипендију, као и ученици који не добију стипендију, могу као самофинансирајући конкурисати за програме Интеркултуре.

У наставку погледајте које земље се налазе у пакету стипендија поводом десетогодишњице Интеркултуре и дужину трајања програма:

За пријаву је потребно:

  • попунити електронски пријавни формулар и послати га до 30. новембра 2017.
  • у пријавном формулару назначити све земље из пакета стипендија за које је ученик заинтересован, порђане у листу жеља
  • уз писмо породици у пријави додати и мотивационо писмо на тему ”Зашто је важно да се људи из различитих култура међусобно упознају” (дужине до 500 речи).

По завршетку конкурса Интерултура ће контактирати само ученике који испуњавају све услове и позвати их на селекцију. Након обављене селекције (која је заказана за 16. децембар 2017.), ученицима ће бити додељена по једна стипендија у зависности од наведених жеља и доступности програма.

Стипендије Банке Интеза за годишњи програм у Италији

Интеркултура Србија у сарадњи са светском мрежом АФС интеркултурални програми објављује конкурс за две пуне стипендије за годишњи боравак средњошколаца у Италији, које додељује Банка Интеза. Стипендија је намењена деци запослених у Банци Интези. Ученици који буду изабрани на овом конкурсу боравиће у Италији као учесници АФС програма међународне размене ученика средњих школа.

Програм траје једну школску годину и обухвата: селекцију и припрему кандидата пре одласка на програм размене, боравак у италијанској породици домаћину, семинарe током трајања програма размене, редовно похађање школе и разне активности са локалним волонтерима и учесницима програма из других земаља.

Програм селекције и припреме обавиће Интеркултура Србија, а током боравка у Италији, о ученику ће, поред породице домаћина, бринути АФС Интеркултура Италија.

Стипендија је потпуна и покрива све трошкове програма, осим добијања визе, дозволе боравка и индивидуалног џепарца.

Како прикупити средства за размену?

Наши чланови волонтери направили су приручник/водич, који пружа полазну тачку, идеје, инспирацију и упутства како да покушате да сами прикупите средства за одлазак на размену. У приручнику су дати различити начини прикупљања средстава, како се обратити некоме за помоћ у финансирању размене, као и досадашњи примери. Надамо се да ће вам овај приручник помоћи!

Преузми приручник