Пред ученицима на размени и волонтерима Интеркултуре последњег викенда октобра нашао се један изазов: упознати Београд за само 4 дана! У оквиру Културног викенда у Београду, који Интеркултура организује сваке године пред обележавање годишњице постојања, страни ученици на размени у Србији су посетили Београд. Жеља Интеркултуре била је да упозна учеснике програма са културним садржајима које нуди престоница и представи им домаћу културу. Стога су волонтери вредно радили на организовању Културног викенда и припреми разноврсног програма.

Поврх ученика на размени и волонтера, кључни део овог догађаја чиниле су и породице домаћини из Београда које су се пријавиле да отворе врата својих домова страним ученицима током њиховог боравка на Културном викенду. Кроз четвородневно дружење, породице домаћини и ученици на размени су се међусобно упознавали, делили интересовања и искуства једни са другима. Породице су истакле да је ово предивно искуство које шири видике свим члановима породице, и ствара јединствена пријатељства из којих се може много учити колико о другима, толико о себи.

Заједно са браћом и сестрама домаћинима ученици су се, након топлих добродошлица, упутили у упознавање и откривање Београда!

Ученици на размени у посети Музеју Николе Тесле

Како је име Николе Тесле ученицима већ познато из школских уџеника, за време викенда им је дата прилика да се кроз интерактивну туру у Музеју Николе Тесле из прве руке ближе упознају са значајем и делом овог научника. Веома узбуђени, неки су имали прилику да учествују у извођењу експеримената током посете.

Током свог боравка у Београду, ученици су имали прилику да се упознају са још једним битним поглављем које прича о историји Србије: са скупштином. Фасцинирани унутрашњим изгледном овог здања споља и изнутра, ученици су сазнали много о самој институцији, али и кроз причу о њој о различитим државним уређењима и историјско-политичким дешавањима која су обележила нашу земљу.

Ученици на размени у посети скупштини

Пошто су волонтерке сматрале да би требало још мало дочарати разноликост околине, повеле су ученике на размени на шетњу Земуном. Током шетње сазнали су више о историји и култури Земуна, дружили се, и пркосили хладноћи заједно.

Једна од омиљених посета током викенда ученицима је била Позоришту на Теразијама, где су заједно са својим домаћинима гледали мјузикл „Мама миа“, и на крају плесали са остатком публике.

Ученици на размени у Земуну

Међутим, како наши ученици нису само заинтересовани за уметност и музику, него и изузетно талентовани, одлучили су да направе мали талент шоу. Тако је оно што је започело као свирање гитаре, певање на различитим језицима, и учење туђих плесова у суботу увече, у недељу постало веома занимљива и интеркултурална приредба коју су водили ученици на размени, и то махом на српском језику!

Ученици су такође имали и слободног времена да се друже са својим домаћинима, те су заједно посећивали друге делове Београда. Неки су чак током боравка на Културном викенду први пут посетили српску славу! Ово искуство је, како кажу, за њих било веома значајно и занимљиво, а мало је рећи да им се много свидела српска кухиња! Гостопримство које су пружили београдски домаћини одиграло је битну улогу у приказивању наше културе.

Талент шоу ученика на размени

Узеврши у обзир одважност и авантуристички дух наших ученика на размени, нисмо се изненадили њиховим изјавама да им је један од најдражих делова програма било откривање Београда. Током ове активности ученици су добили мапе Београда и задатке да пронађу одређена битна места у центру града и да сами уче о њима кроз истраживање централних зона и разговоре са пролазницима.

Интеркултура је окупила у Београду тог викенда своје волотнере, породице, ученике на размени и повратнике са размене како би сви заједно прославили деветогодишњицу постојања у Србији. Иако ученици на размени нису знали да у Београду могу пронаћи путоказ за Месец, нису били изненађени што се у просторијама Интеркултуре тих дана могао пронаћи, како нам се чинило, читав свет и славити сва његова разликоликост.

Атмосфера са талент шоу-а ученика на размени

Ауторка текста: Нина Грмуша, волонтерка Интеркултуре