Рекла бих, да сам до овог предивног искуства, била једно дете које је било заробљено у свакодневним обавезама везаним за школу и градић у коме сам живела. Упознала сам све до детаља, годишње догађаје свог градића и околине. Моја жеља да путујем са породицом и пријатељима, упознајем друге људе и обичаје, остварила се учешћем у овом програму АФС-а. Жеља за новим путовањима и искуствима може и има још шире границе, мада можда границе ни не треба да постоје.

Учествовање у програму АФС-а омогућило ми је испуњење мојих првих жеља и омогућило да увидим колико су те моје жеље мале у односу на искуства која свакодневно добијам. Желим да научим и упијем пуно знања од ових дивних људи.

Софија Јаношевић

Не знам да ли је то срећа или заслуга људи из АФС-а који су ми изабрали породицу домаћина, предивне људе, пуне разумевања и увек спремне да ми помогну у првим корацима живота у новој средини. Та средина је на први, други и све остале погледе на мене оставила тако јаке утиске да су сви људи на свету ту да би мени удовољили.

Софија и породица домаћин

Ово је моја друга породица у правом смислу те речи. Одмах првог дана кад сам стигла, упознали су ме са свим рођацима и пријатељима. Сваког дана ме упознају све више са градом и околином (тренутно је за мене Тоскана најлепше место на свету), упознају ме са својом културом и обичајима који се разликују од мојих. Покушавам да прихватим оно најбоље и да ми то остане као најлепша успомена из ове размене.

Фиренца – град чија површина није право мерило лепоте и историје коју садржи

Желим и ја њима да пренесем барем део наших обичаја, веровања и начина живота моје породице, мог места и моје земље. Тако сам, рецимо, испробала своје скромно кулинарско умеће: спремала сам наше специјалитете-принцес крофне и пуњене паприке.

Tanti bacci dalla Toscana,

Софија Јаношевић