У суботу 8. септембра Интеркултура је, сада већ традиционално, организовала шести Интернационални пикник на Ади Циганлији. Пикник је прво дешавање које Интеркултура организује по почетку новог циклуса размена када ученици на размени, њихове породице домаћини, волонтери и пријатељи Интеркултре имају прилику да се упознају и размене своја искуства.

Као и сваке године, возић превози учеснике до места где се пикник одржава

 

Овај пикник је по свему судећи био посебан јер смо се изборили са лошим временом које је претило да поквари све, као и по поновним сусретима старих добрих пријатеља, упознавања са новим, младим, члановима Интеркултуре, и новим сусретима који, како ми то волимо да кажемо –  мењају свет.

На трпези су се нашли интернационални специјалитети из Турске, Немачке, Италије, Русије и са Тајланда, одакле нам долазе овогодишњи ученици на размени; а затим и из Мексика, Аустрије, Данске, Португалије и осталих земаља у којима су наши волонтери провели своје године размене.

Упознавање на почетку пикника

Вредни волонтери су осмислили радионице током којх су ученици на размени могли да се осврну на прве две недеље проведене у Србији и поделе једни са другима своје прве импресије, очекивања и осећања. Браћа и сестре домаћини такође су разговарали како међусобно тако и са волонтерима о својим очекивањима и њиховој перцепцији почетка овог искуства. Родитељи домаћини, након представљања и поделе до сада стекнутих искустава, такође су се осврнули на претходни период а остатак времена су провели мислећи о будућности и очекивањима које имају за ову годину.

Остатак дана је прошао у неформалном дружењу, испробавању хране, енеџајзерима, играма без граница, музици, непрекидним разговорима и планирању нових сусрета који ће створити праведнији и мирнији свет.

Породица Пилиповић из Зајечара и ученица из Италије Мартина Алфа