Београд је протеклог викенда био престоница (Интер)културе – одржана је оријентација по доласку за стране ученике који ће школску 2018/2019. годину провести у Србији, као и реоријентација за ученике из Србије који су прошлу школску годину провели на програму размене у иностранству.

Ученици из Србије који су се вратили са годишљих програма размене у Италији, Мексику, Данској,Финској, Португалији и Шпанији

У петак су вредни волонтери Интеркултуре спремно и са осмехом на лицу дочекали двадесет и четири ученика на београдском аеродрому „Никола Тесла“, док су субота и недеља биле резервисане за различите активности и радионице.

На београдски аеродром први су слетели ученици са Тајланда и Турске

У суботу су се ученици упознавали, понављали АФС правила, учили прва слова и речи на српском језику, открили нешто више о Србији у квизу и сазнали шта су им то ученици из преходне генерације поручили у својим писмима, на матерњем језику. У исто време ученици „повратници“ осврнули су се на своје искуство и показали зрелост и спремност да наставе започету АФС причу, овај пут у улози волонтера, као и да стечена знања и вештине примене у даљем школовању и животу. На заједничком вечерњем дружењу ученици са оријентације и реоријентације разговарали су и размењивали искуства на неколико језика – италијанском, енглеском, турском, руском, шпанском, немачком и тајландском.

Ученици из Италије, Немачке, Турске, Русије, Мексика и са Тајланда представили су се у недељу својим породицама на српском језику и после дирљивог првог сусрета, уз много осмеха и понеку сузу, заједно отишли у своје градове – Аранђеловац, Београд, Бољевац, Горњи Милановац, Зајечар, Зрењанин, Кикинду, Лазаревац, Параћин, Ћуприју, Нови Сад и Суботицу.

Ученица са Тајланда Пенг боравиће у породици Јаношевић у Ћуприји

Џемиле, Енрике, Арда, Софија, Ђулијано, Берфин, Кристина и Тео само су неки од ученика који ће током свог тромесечног и годишњег програма размене имати прилику да упознају српске обичаје, културу и језик, да осете срдачност и топлину нашег народа, да похађају средњу школу, стекну нове пријатеље и породицу, буду део локалне заједнице. Желимо им срећан и успешан почетак школске године и АФС искуства!

Страни ученици, породице домаћини и волонтери Интеркултуре