Зовем се Kатарина Страхинић и долазим из Новог Сада. Оно што ме је подстакло да се укључим у програм размене јесте да научим нову културу и упознам нове људе. Ово је најбоља прилика за стицање нових пријатељстава и то са свих страна света.

Моји пријатељи са размене

Размена ми је проширила видике и променила поједина мишљења. Желела бих да и остале подстакнем да се прикључе програму размене. Добијате, а немате шта да изгубите. Моју породицу домаћина чине млади брачни пар и сестра од 9 месеци. Током зимског распуста били смо на скијању у Норвешкој. Често идемо на разна породична окупљања и вечере. У слободно време играмо душтвене игре и разговарамо.

На једној од прослава

Што се тиче хране, углавном нема толико разлике. Једина разлика је што је њима вечера главни оброк, а нама ручак. Такође, воле да мешају слано и слатко, што код нас није баш заступљено. Школа почиње у 8 часова, а завршава се у 14:10 или 15:20. Да бих дошла до школе, прво возим бицикл до аутобуске станице, а она идем аутобусом до школе. За то ми треба неких 45 минута. Људи овде најчешће живе на селу и у кућама. Ја живим у малом месту Вејен. Школе су доста опуштеније, јер се труде да вам то буде као друга кућа. Језик није лак. Трудим се да га самостално научим, али ми такође помажу и друштво и породица домаћин. Најлепше искуство које сам имала у школи јесте мјузикл. Ја свирам виолину, па сам одлучила да се прикључим музичкој секцији. И то је један од савета свим будућим ученицима на размени – нађите неки хоби, оно што волите да радите или можда нешто што никад нисте пробали. То је добар начин да упознате нове пријатеље, али и да некада, у тренуцима носталгије, не размишљате како је код куће. Доста смо вежбали и такође спавали у школи за викенд, што је мени било јако занимљиво. Најтеже ми је можда да разумем на часовима, али се труде да ми преведу шта треба да урадим.

Моји пријатељи

Поздрав из Данске!