Hallo, ја сам Лидија. Долазим из Аранђеловца и учесник сам годишњег програма размене. Ову школску годину проводим у граду Котбусу у Немачкој. Живим у породици домаћину са мамом и татом. Са њима се супер слажем, све заједно радимо, кувамо, играмо игре, проводимо доста времена заједно, воде ме на доста прелепих места широм Немачке и чине све да се осећам као прави члан породице.

Моја породица домаћин и ја

У почетку ми није било лако, први дан школе био је чудан јер ми ништа није познато – ни окружење, ни ученици, ни професори. Првих дана у школи нисам имала доста пријатеља јер су у Немачкој су људи другачијег карактера од нас. На почетку нису дружељубиви и срдачни можда као ми, али сад како је прошло више од два месеца од мог боравка овде, могу да кажем да имам неколико пријатеља са којима проводим доста времена. Моја школа је велика, од стране професора немам повластице, а мој рад и труд оцењују исто као и остале ђаке.

Моје другарице и ја

Што се тиче хране у мојој хост породици све је ствар договора, а они се труде да нађу храну сличној нашој. Они су такође пробали неколико српских јела и одушевили су се. Град у коме тренутно проводим време није велики, али је стварно прелеп. Близу је Берлина, тако да га често посећујем са својом породицом домаћином или пријатељима. Град је украшен у духу празника и управо сам кренула са пријатељима на колач и рингишпил.

Страни ученици на размени који живе у околини мог града

До следећег виђења!

Tschüs!